Ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu: trăim un paradox, suntem aceeași cultură care are doi miniștri (audio)

  • 13 Februarie 2022 11:14
0%
00:00:00
00:00:00

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău și Muzeul Național de Literatură  ”Mihail Kogălniceanu” sunt două edificii care ar urma să fie renovate din bani oferiți de România. Statul vecin urmează să ofere suport și în ceea ce privește legislația în domeniul cultural.  Totodată, începând de anul viitor pe ambele maluri ale Prutului va fi celebrată concomitent ziua de 1 Martie. Sunt câteva detalii relatate de Ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, într-un interviu pentru Radio Chișinău realizat de Ina Guțu. 

Radio Chișinău: Dle ministru, Lucian Romașcanu, din ce am înțeles, o parte din banii care urmează să ajungă în Rep. Moldova și sunt oferiți de către România vor merge pentru dezvoltarea unor proiecte pe domeniul culturii. Ați putea să ne spuneți mai multe despre proiectele care urmează să fie finanțate?

Lucian Romașcanu: Eu mi-aș dori foarte tare să existe o componentă semnificativă a acestor bani dedicată culturii. Vor trebui transmise din Moldova în România aceste proiecte, în vederea aprobării și finanțării ulterioare. Cu certitudine, și am promisiunea doamnei Prim Ministru, că Teatrul Național ”Mihai Eminescu ” din Chișinău va fi unul din obiectivele finanțabile. Este un obiectiv extrem de important. Are o sută de ani și câteva luni de la înființare, de la inaugurare și e păcat să se degradeze, așa cum am văzut și cum probabil știți și dumneavoastră. E o misiune a mea personală pe care am promis-o dlui Hadârcă și celor care au fost în sală la Centenarul Teatrului. Am promis că voi face tot posibilul să finanțăm restaurarea acestui obiectiv. Ar mai fi și am văzut Muzeul Național al Literaturii care se află amplasat într-un loc superb, are clădiri minunate, are o grădină frumoasă care ar merita finanțat. Sunt multe. Noi am mai finanțat, cum știți, teatrul din Cahul este finanțat, ridicat de la zero, pe fonduri alocate de România, Sala cu Orgă, Muzeul Național de Artă... Deci ar veni ca o continuitate a acestui sprijin material către cultură, dat de România. Voi lupta pentru o componentă importantă.

Radio Chișinău: După ședința comună de guverne, a urmat o întrevedere interministerială. Ați putea să ne spuneți mai multe detalii despre subiectele abordate în cadrul întâlnirii?

Lucian Romașcanu: Tocmai ce s-a încheiat această întâlnire cu domnul Sergiu Prodan și cu un coleg al dumnealui, care se ocupă de relații internaționale, domnul Chistol. A fost o continuare a discuțiilor pe care le-am început încă de ieri și care se vor concretiza în niște proiecte concrete și importante. Primul ar fi un suport în ceea ce privește legislația din domeniul culturii. Vom transmite documentele care stau la baza activității de finanțare a domeniului cultural în România, legea care guvernează protecția patrimoniului cultural din România, de asemenea vom transmite și Legea managementului cultural, astfel încât să fie la baza inițiativelor legislative pe care Moldova le va face în acest sens.  Așteptăm o vizită a lor în România între trei și cinci martie și atunci vor avea o întâlnire și cu administrația Fondului Cultural Național și cu Centrul Național al Cinematografiei, organisme importante de finanțare de proiecte culturale în România și vor vedea cum funcționează. Acesta este un prim sprijin. Al doilea este cel legat de schimburile culturale și vom continua să susținem, din partea României, prezența teatrelor românești la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău, un eveniment extrem de frumos și intens patriotic  pe care Petru Hadârcă îl organizează aici.  Vom avea la București, la Teatrul Național, un proiect al lui Dan Puric care vrea să facă o trupă comună București-Chișinău așa încât să dispară această graniță formală dintre cele două țări. Să avem o trupă de teatru național formată din actori ai celor două teatre și care vor avea proiect de sine stătător, vor juca pe mai multe scene. O idee frumoasă pe care o susțin.

Există niște dosare comune pe care le avem la UNESCO. Unul dintre ele, acela cu Mărțișorul, vrem să îl transformăm începând cu anul viitor, într-un eveniment comun. Ziua de 1 Martie să fie celebrată și la Chișinău și la București cu un program artistic frumos care să fie transmis în sistem duplex de Televiziunea Română și la București și la Chișinău. Sunt multe altele. Noi avem o colaborare intensă și la nivel instituțional dar și operatorii culturali independenți, de pe ambele maluri ale Prutului, fac evenimente fără ca ministerele să fie neapărat implicate. Ministerul, eu am spus, dacă nu poate ajuta, măcar să nu încurce.  Și atunci ei își fac treaba foarte bine și independent. Lucrurile sunt extrem de frumoase și cu un viitor frumos. Am spus, de câte ori am avut ocazia, că trăim un paradox: suntem aceeași cultură care are doi miniștri.

Radio Chișinău:  Dumneavoastră ați fost și președintele comisiei mass media și cultură din Parlament, aveți în vedere și o mai strânsă colaborare pe domeniul mass media, investiții în emisiuni tv, radio, care să promoveze valorile românești aici?

Lucian Romașcanu: singurul loc unde se poate face ceva la nivel de stat  și la nivel instituțional este radioul public, în rest presa independentă merge după interesele de business ale presei independente nu poate fi influențat în niciun fel acest lucru de către stat, putem eventual să dăm niște granturi sau niște susținere financiară pentru proiecte culturale comune. Am să mă gândesc la acest lucru. În schimb, foarte important este să convingem, și cred că nu e greu. TVR este prezent în Moldova, Radio România este prezent, de asemenea. Radio România are două canale extrem de bune, poate unele dintre cele mai bune din Europa, ca portofoliu de emisiuni: Radio România Cultural și Radio România Muzical, care pot să-și intensifice prezența aici și să facem, într-un fel să ispitim ascultătorii să vină și către tipul acesta de emisiuni.

Interviului integral cu ministrul Culturii al României, Lucian Romașcanu,  îl puteți asculta în fișierul audio.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău