Ministrul Petru Rotaru în cadrul Dialogului de nivel înalt în domeniul economic și financiar: Apartenența la UE înseamnă o economie prosperă și standarde de viață ridicate pentru oameni

  • 14 Mai 18:17
Ministrul Petru Rotaru în cadrul Dialogului de nivel înalt în domeniul economic și financiar: Apartenența la UE înseamnă o economie prosperă și standarde de viață ridicate pentru oameni

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a participat la reuniunea anuală a Dialogului de nivel înalt în domeniul economic și financiar, care a avut loc la Bruxelles, Belgia, astăzi, 14 mai 2024. Alături de el, la reuniune a participat și prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, dl Vladimir Munteanu.

Menționăm că, Republica Moldova participă pentru prima dată la această activitate, în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

În discursul său, ministrul Petru Rotaru a vorbit despre importanța statutului actual al Republica Moldova în raport cu UE menționând: “Aspirațiile europene sunt mai puternice ca oricând în țara noastră. Pentru noi, apartenența la UE înseamnă o economie prosperă și standarde de viață ridicate pentru oameni. Experiența statelor membre UE și a statelor candidate la UE sunt foarte importante acum pentru a accelera aderarea Republicii Moldova”.

De asemenea, ministrul Finanțelor a subliniat angajamentul de a pune în aplicare toate recomandările care vor contribui la îmbunătățirea sistemului de management a finanțelor publice, vor stimula investițiile și respectiv, vor stimula creșterea economică, în scopul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) până în anul 2030.

,,Pentru a realiza consolidarea fiscală și pentru a pune bazele creșterii economice pe termen lung, suntem implicați în soluționarea celor mai importante provocări, care ne afectează performanța economică. În acest sens, s-a modificat legislația care reglementează identificarea, selecția și evaluarea tuturor proiectelor de investiții publice, iar din ianuarie 2024, Ministerul Finanțelor a început să consolideze capacitățile autorităților publice în pregătirea noilor propuneri de proiecte.

De asemenea, ne propunem să creștem participarea pe piața muncii prin promovarea activă a angajării femeilor și a grupurilor social vulnerabile.â

Guvernul Republicii Moldova se angajează să instituționalizeze un cadru clar care să permită evaluarea continuă a activităților financiare și economice ale întreprinderilor de stat și guvernanța corporativă.

Un nou program dedicat promovării și atragerii investițiilor străine directe este în curs de elaborare și se preconizează a fi adoptat în acest an. Strategia de dezvoltare economică, care este în curs de finalizare, va oferi o viziune mai largă pentru a ghida elaborarea politicilor economice”, a remarcat Petru Rotaru.

Reuniunea a  întrunit reprezentanții statelor membre ai UE din cadrul ministerelor de finanțe și băncilor centrale. Acest eveniment reprezintă un cadru esențial pentru consolidarea relațiilor și pentru promovarea cooperării în domeniul economic și financiar între regiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău