Ministrul olandez de externe la Moscova. Anchetarea zborului MH17 Malaysia Airlines

  • 05 Iunie 2015 18:48
Ministrul olandez de externe la Moscova. Anchetarea zborului MH17 Malaysia Airlines

Ministrul olandez al afacerilor externe, Bert Koenders, va ajunge vineri seară la Moscova pentru a discuta despre urmărirea în instanță a celor vinovați de doborârea avionului Malaysia Airlines, în iulie 2014.

Avionul a fost doborât în estul Ucrainei, o catastrofă pe care occidentalii o impută în mare parte Rusiei, relatează AFP.

'Bert Koenders va discuta cu omologul său (Serghei Lavrov - n.r.) despre catastrofa zborului MH17 și despre necesitatea de a-i urmări în instanță pe cei responsabili', a precizat MAE olandez într-un comunicat.

Cei doi miniștri vor discuta cu acest prilej și despre 'lista neagră' întocmită de Moscova drept represalii la sancțiunile europene împotriva Rusiei, listă pe care se află 98 de cetățeni europeni care nu pot pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, din care două treimi olandezi, s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei, zonă aflată în plin conflict între separatiștii proruși și forțele guvernamentale.

Ucraina și SUA afirmă că aparatul a fost doborât de o rachetă sol-aer furnizată de Moscova separatiștilor proruși. Rusia dezminte orice implicare și acuză în schimb forțele ucrainene.

Olanda este țara care a fost însărcinată cu ancheta asupra cauzelor catastrofei, identificarea cadavrelor și urmărirea judiciară a celor responsabili.

La puțin timp după tragedia aviatică, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere ca 'cei responsabili pentru acest incident să răspundă pentru actele lor și ca toate statele să participe deplin la eforturile în curs pentru stabilirea responsabilităților'.

Avionul Boeing 777 se deplasa de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău