Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, după întrevederea cu președinta Comisiei juridice a Senatului României, Iulia Scântei: Am avut o discuție foarte bună despre curățarea și reformarea sistemului justiției din R. Moldova

  • 10 Februarie 2022 15:44
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, după întrevederea cu președinta Comisiei juridice a Senatului României, Iulia Scântei: Am avut o discuție foarte bună despre curățarea și reformarea sistemului justiției din R. Moldova

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a întâlnit, la sediul instituției pe care o reprezintă, cu președinta Comisiei juridice a Senatului României, Iulia Scântei.

„Am avut o discuție foarte bună despre curățarea și reformarea sistemului de justiției din Republica Moldova, lupta cu marea corupție, inclusiv restructurarea cadrului institutional, dar și despre experiențele României la aceste capitole.
În cadrul discuției, am făcut o trecere în revistă a acțiunilor inițiate de către Ministerul Justiției, dar și a activităților care urmează să se întâmple în perioada imediat următoare. În mod special, m-am referit la mecanismele de pre-vetting și vetting, scopul cărora este de a curăța sistemul de justiție de procurori și judecători toxici, care au grave probleme de integritate. Este un exercițiu ambițios, dar care va da tonul reformei de mai departe, o reformă mult așteptată de către cetățeni Republicii Moldova, care își doresc o justiție în care să aibă certitudinea că nu le sunt încălcate drepturile în mod abuziv.
Doamna Scântei m-a asigurat că avem sprijinul statului român în drumul nostru de reformă a justiției și luptă cu marea corupție. Am convenit să intensificăm și să consolidăm cooperarea moldo-română pe segmentul justiției și cel legislativ. Cu această ocazie, am mulțumit României pentru deschiderea și susținerea continuă a Republicii Moldova în consolidarea statului de drept și în parcursul său european”, a comunicat Sergiu Litvinenco. 

La rândul său, Iulia Scântei a dat asigurări că România va continua să susțină eforturile noastre de reformă a justiției și luptă cu marea corupție. „Vă doresc mult succes. Contați pe sprijinul nostru în drumul spre reforma justiției, care nu este deloc ușor”, a menționat președinta Comisiei juridice a Senatului României.

La final, oficialii au convenit asupra intensificării și consolidării cooperării moldo-române pe segmentul justiției. În context, ministrul Sergiu Litvinenco a mulțumit României pentru deschiderea și susținerea continuă a Republicii Moldova la consolidarea statului de drept și în parcursul său european.

Menționăm că un grup de senatori din Parlamentul României se află într-o vizită de lucru la Chișinău.   Joi, 10 februarie, în premieră, va avea loc ședința comună a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și Comisia juridică, de numiri, disciplină,  imunități și validări a Senatului României.

 

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău