Ministrul justiției de la București, la Chișinău: în România, investigațiile nu au ocolit pe nimeni
-
10 Noiembrie 2016 12:32
Reprezentanți ai celor mai importante instituții din domeniul justiției și combaterii corupției din Republica Moldova și România, discută despre importanța reformelor în domeniu în cadrul unui forum organizat astăzi la Chișinău.
Miniștrii de Justiție din România și Republica Moldova au susținut în debutul evenimentului o conferință de presă comună, la care au vorbit despre proiectele și obiectivele în domeniul justiției și al combaterii corupției. Ministrul Justiției din România, Raluca-Alexandra Prună, a subliniat importanța independenței justiției pentru dezvoltarea statului.
”Fără o justiție cu adevărat independentă, un stat nu poate fi cu adevărat modernizat și reformat. Cum a nume să facă justiția ca să arate că nu e selectivă? Justiției trebuie să-i dăm timp ca să arate că nu e selectivă. Și vorbesc din experiența României, în timp s-a arătat că investigațiile autorităților competente din România nu au ocolit pe nimeni”, a declarat Raluca-Alexandra Prună.
Ministrul Justiției de la Chișinău, Vladimir Cebotari, a declarat că există mai multe proiecte comune cu partea română, de preluare a bunelor practici și a experienței României.
”Eu nu mai vorbesc și de faptul că ne bucurăm de un mare suport, inclusiv financiar, din partea Guvernului României pe mai multe proiecte pe care le realizăm în sectorul justiției”, a declarat Vladimir Cebotari.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a remarcat că reformele începute trebuie pe deplin implementate, fără presiuni nedorite din partea actorilor politici.
”Progresele înregistrate în etapa de început, din păcate, pot fi reversibile, existând riscul unor manipulări politice ale eforturilor împotriva corupției sau aplicării selective ale mecanismelor judiciare. Pentru evitarea unor astfel de situații se impune mobilizarea tuturor instituțiilor statului și ale forțelor politice din Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.
La forum participă toți conducătorii sistemelor judiciare din Republica Moldova și România, inclusiv Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, șefii CNA și ai procuraturii Anticorupție de la Chișinău, conducerile Consiliilor Magistraturilor și ale Autorităților de Integritate din ambele state.