Ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck: Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa reprezintă un ''atac economic comis în mod deliberat'' de Vladimir Putin

  • 22 Iunie 2022 11:39
Ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck: Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa reprezintă un ''atac economic comis în mod deliberat'' de Vladimir Putin

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un ''atac'' care urmărește ''semănarea haosului pe piața europeană a energiei'', a afirmat marți ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră'', a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în fața patronilor din industrie.

Acest ''atac economic'' a fost ''comis în mod deliberat'' de Vladimir Putin, a adăugat el.

''Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca'', a precizat ministrul german.

''Este vorba de a semăna haos pe piața europeană de energie'' prin ''creșterea prețurilor'', a avertizat Robert Habeck.

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Dar pentru guvernul german, este o ''decizie politică'', menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova și țările occidentale privind războiul din Ucraina.

Pentru a face față acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunțat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică.

O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliție care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău