Ministrul german al Apărării a discutat la Pentagon viitorul luptătorilor străini ai grupării Stat Islamic din Siria

  • 13 Aprilie 2019 11:11
Ministrul german al Apărării a discutat la Pentagon viitorul luptătorilor străini ai grupării Stat Islamic din Siria

Ministrul german al apărării Ursula von der Leyen a discutat vineri la Pentagon despre viitorul luptătorilor străini ai grupării Stat Islamic din Siria, un dosar în care au apărut fricțiuni între Berlin și Washington, transmite AFP.

"Am dat asigurări încă o dată că vom aborda fiecare caz în mod individual", a declarat pentru presă von der Leyen la încheierea întrevederii cu omologul său american ad-interim Patrick Shanahan.

Oficialul german a adăugat că ambele părți sunt convinse că principala problemă o reprezintă "strângerea probelor unor activități teroriste în regiune" în cazul acestor luptători jihadiști.
Statele europene refuză să repatrieze pentru a-i judeca pe cetățenii săi plecați în Siria să lupte în rândul grupării Stat Islamic, invocând în special absența unor anchete la fața locului și faptul că Forțele Democratice Siriene (FDS), care îi dețin, nu se află la guvernare.

Washington se teme de evadarea acestor luptători jihadiști străini și de aceea a propus europenilor reticenți să finanțeze construirea unor centre de detenție mai sigure în Irak.

Autoritățile de la Bagdad au propus judecarea tuturor jihadiștilor străini reținuți în Siria în schimbul unei sume de bani, o soluție care ar permite statelor de origine să rezolve problema spinoasă a repatrierilor, dar care trezește îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului.

Justiția irakiană se consideră competentă în privința judecării crimelor comise sub "califatul" auto-proclamatului Stat Islamic, care o perioadă a deținut controlul asupra unei treimi din teritoriul Irakului și a unei mari porțiuni din Siria.

Ministrul german al apărării a primit asiguri din partea americană în privința menținerii unor forțe militare ale SUA în Siria.
"Americanii au reafirmat și acum că vor rămâne în regiune cu efective suficiente", a declarat Ursula von der Leyen. "În următoarele săptămâni vom vedea cum va putea fiecare (membru al coaliției internaționale împotriva grupării Stat Islamic) să își asume partea sa din sarcină".

În decembrie, președintele Donald Trump a luat prin surprindere aliații SUA când a anunțat retragerea celor 2.000 de militari americani din regiunea de nord-est a Siriei, după ce a proclamat o victorie totală asupra grupării jihadiste.

De atunci, șeful statului american s-a lăsat convins de Congres, de Pentagon și de partenerii săi să încetinească retragerea trupelor și să mențină în această zonă, care nu se află sub controlul regimului de la Damasc, o "forță reziduală" de câteva sute de soldați, care să fie sprijiniți de militari ai statelor aliate, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău