Ministrul francez pentru afaceri europene, 'convins că Ucraina va face parte din UE'

  • 24 Mai 2022 16:14
Ministrul francez pentru afaceri europene, 'convins că Ucraina va face parte din UE'

Ministrul delegat pentru afaceri europene al Franței, Clément Beaune, s-a declarat marți 'convins' că Ucraina va face parte la un moment dat din Uniunea Europeană, insistând în același timp pe ideea unei comunități politice europene care să permită 'deschiderea unei perspective' Kievului în așteptarea unei aderări efective, transmite AFP.

'Sunt convins că Ucraina va face parte din Uniunea Europeană', a declarat Beaune după o întrevedere cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina, care se află într-o vizită la Paris, potrivit Agerpres.

Duminică, Beaune declarase că aderarea Ucrainei la UE va lua între '10 și 15 ani'.

'Am dat date ilustrative pentru a explica faptul că un proces de integrare complet în Uniunea Europeană este îndelungat', a afirmat el marți, lăudând din nou ideea unei comunități politice europene.

Acest proiect, propus de președintele francez Emmanuel Macron, are deocamdată contururi vagi și nu a suscitat entuziasmul țărilor potențial vizate, în primul rând Ucraina.

'Trebuie să avem fără întârziere un proiect politic împărtășit care să permită Ucrainei, poporului ucrainean, generațiilor care vor veni să aibă cu Europa o cooperare politică în anumite domenii foarte concrete, acestea pot fi energia, transporturile, alimentația', a mai spus Beaune, insistând din nou că proiectul nu constituie 'o alternativă' la aderare, ci 'un complement' al acesteia.

'Am convenit să discutăm detaliile și subtilitățile proiectului', a declarat la rândul său Olga Stefanișina, în prezența ministrului francez.

'Ucraina face parte deja din familia europeană. Sperăm că îi va fi acordat statutul de candidat', a adăugat ea.

Uniunea Europeană urmează să se pronunțe la sfârșitul lunii iunie cu privire la cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău