Ministrul Finanțelor: Salariile primarilor vor crește cu 50%

  • 13 Decembrie 2023 09:10
Ministrul Finanțelor: Salariile primarilor vor crește cu 50%

Salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor vor crește cu 50%, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, potrivit căruia autoritățile sunt în proces de identificare a fondurilor pentru a asigura o majorare semnificativă a lefurilor aleșilor locali. Ministrul Finanțelor spune că majorarea va fi decisă printr-un amendament al deputaților care va fi aprobat la examinarea proiectului legii bugetului de stat în lectura a doua, relatează IPN.

În timpul forumului aleșilor locali care a avut loc la 9 decembrie, președintele Maia Sandu a solicitat Guvernului să identifice fonduri pentru a asigura creșterea salariilor conducătorilor administrațiilor publice locale. Ministrul Finanțelor spune că din bugetul de stat vor fi alocați bani pentru majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor.

„Un an de zile am fost primar. Știu problemele, provocările, așteptările cetățenilor. S-a cerut această majorare. Noi acum suntem în faza activă de a scutura tot ce mai avem ca să reușim să creștem semnificativ salariile. Cred că va fi vorba de o creștere de peste 50%. Este o creștere esențială pentru primari. Noi ne asumăm această creștere din bugetul de stat pentru primari, viceprimari și secretari de consilii. În același timp, suntem acum în discuții cu CALM ca să găsim o soluție pentru a liberaliza potențialul autorităților publice locale, astfel încât în cazul în care ele au venituri proprii și aceste venituri sunt în creștere, să poată să-și achite angajații interni din veniturile proprii. Sper aici să găsim un compromis”, a spus Petru Rotaru în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTv.

Potrivit ministrului, majorarea salariilor edililor va avea loc de la începutul anului viitor. Un amendament în acest sens, la proiectul legii bugetului de stat, va fi propus de deputați.

„Atât autoritățile publice centrale, cât și autoritățile publice locale sunt oameni care lucrează în slujba cetățenilor și ei toți trebuie să fie tratați în mod egal, ca să avem o conlucrare între APC și APL. În privința majorării salariilor, cred că între prima și a doua lectură va fi un amendament din partea deputaților prin care vom spune exact care este spațiul fiscal care ne permite aceste majorări”, a punctat ministrul Finanțelor.

În prezent, în Republica Moldova sunt 895 de primari aleși în urma scrutinului local general din noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău