Ministrul Energiei Victor Parlicov: Din punct de vedere al securității, sincronizarea cu rețeaua energetică europeană a însemnat un salt ca de la căruță în Cosmos
-
29 Iunie 2023 17:08
Decizia politică la nivelul Uniunii Europene de interconectare, în regim de urgență, a sistemelor electroenergetice ale Rep. Moldova și Ucrainei la Sistemul de Energie Continental European al ENTSO-E, în martie anul trecut, a fost cea care ne-a salvat iarna trecută, susține ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov. Sprijinul partenerilor europeni, Statelor Unite ale Americii și României, a fost esențial în depășirea cu succes a crizei energetice fără precedent prin care a trecut Rep. Moldova, generate de războiul de agresiune al Rusiei și atacarea infrastructurii critice în Ucraina, a spus oficialul în cadrul conferinței internaționale „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat. Exemplul Moldovei” care se desfășoară astăzi și mâine la Chișinău (29-30 iunie), transmite Radio Chiținău.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a apreciat progresul înregistrat de Rep. Moldova în ultimul an și jumătate în acest sector, în drumul său spre independența energetică față de Rusia:
„Dintr-o țară care eram sută la sută dependentă de un singur furnizor de gaze, fără nicio experiență de lucru cu alți furnizori, nicio experiență și nicio posibilitate de a aduce energie electrică din altă parte decât din est, am ajuns o țară care peste un an jumătate am trecut de prima iarnă în istorie în care nu am consumat gaz de la Gazprom, decât pentru malul stând al Nistrului. am ajuns o țară cu o companie care nu numai pentru prima dată a utilizat în regim comercial interconectorul Iași-Ungheni, cu România, ceea ce e oarecum natural, Energocom a fost prima companie care a utilizat în regim comercial Gazoductul Transbalcanic, în regim revers, inclusiv interconectorul dintre Grecia și Bulgaria.
Cea mai mare transformare - pe 16 martie 2022 Rep. Moldova împreună cu Ucraina s-au sincronizat cu rețeaua energetică europeană care, din punct de vedere al securității a însemnat un salt ca de la căruță în Cosmos.
De aceea, în noiembrie 2022, când infrastructura critică energetică a Ucrainei a fost pusă pe brânci de atacurile Rusiei, noi am rezistat. Am avut două deconectări totale de energie, pentru doar câteva ore. În Ucraina, regiuni întregi au stat săptămâni întregi fără energie. Fără o decizie politică la nivel de Bruxelles, Washington, București nu am fi reușit să trecem peste această perioadă. Acceptul sincronizării Rep. Moldova împreună cu Ucraina la sistemul ENTSO-E s-a realizat în trei săptămâni. În cazul Turciei a durat 20 de ani, în cazul României, 15 ani. Și aceasta a fost o decizie politică de sprijin, fără de care noi ne-am fi prăbușit. Fără sprijinul financiar care derivă din suportul politic, nu am fi avut resurse nici pentru Fondul de vulnerabilitate energetică, nici pentru stocarea gazelor, nici pentru diversificarea furnizorilor. Efectiv am fi rămas prinși în aceeași capcană unde am stat 30 de ani” a declarat Victor Parlicov.