Ministrul economiei a discutat cu plenipotențiarul Prim-ministrului Republicii Polone

  • 22 Decembrie 2021 09:31
Ministrul economiei a discutat cu plenipotențiarul Prim-ministrului Republicii Polone

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit cu Adam Eberhardt, plenipotențiar al Prim-ministrului Republicii Polone sprjinul reformei în Republica Moldova. Din delegația poloneză au mai făcut parte Bartłomiej Zdaniuk – Ambasadorul Republicii Polone (RP) în Republica Moldova, Maciej Kowalczyk – secretar II al Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, Tomasz Jamroz – directorul Departamentului Cooperare Economică al Ministerului Afacerilor Externe al RP, Jan Pawelec- - directorul Departamentului Comerț și Cooperare Internațională al Ministerului Dezvoltării și Tehnologiei RP, Jan Tombiński – reprezentantul Academiei Diplomatice a MAE RP, Kamil Calus – reprezentantul Centrului de Studii Estice, RP.

Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală economică, dar și despre creditul pentru asistență în valoare de 100 milioane dolari ce urmează a fi oferit țării noastre pentru proiecte de dezvoltare economică. Alte subiecte abordate s-au referit la reluarea comisiei interguvernamentale pe aspecte economice în cadrul căreia vor fi discutate relațiile bilaterale comerciale și posibilități de aprofundare a comerțului.

Până în prezent, între Republica Moldova și Republica Polonă au fost semnate 37 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate.

În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând 227,297 mln. lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai R. Moldova. Cel mai mare investitor polonez este compania „Polski Cukier” (industria de zahăr).

Sprijinul financiar polonez este oferit prin Programul de Asistență pentru Dezvoltare. Republica Moldova este declarată țară prioritară pentru asistența poloneză pentru dezvoltare în sectoare precum bună guvernare, dezvoltare regională și rurală și agricultură. Pe parcursul a 15 ani, Polonia a implementat 264 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău