Ministrul Economiei a denunțat scheme de corupție: Cum se cereau taxe suplimentare pentru marfa transportată prin CFM

  • 09 Iulie 2019 12:26
Ministrul Economiei a denunțat scheme de corupție: Cum se cereau taxe suplimentare pentru marfa transportată prin CFM

Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un pachet de acte legislative menit să asigure demonopolizare și transparență în domeniul economic. Anunțul a fost făcut marți, 9 iulie, de către ministrul Vadim Brînzan, care a denunțat scheme de corupție în cadrul unor instituții ale statului, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Brînzan, „o mână de oameni au adus schemele din ani 90 în structurile statului și au transformat o țară întreagă în propria afacere, astfel încât banii cetățenilor ajungeau nu în bugetul de stat, dar în buzunarul unui grup criminal organizat”.

„Majoritatea structurilor din economie erau controlate și subordonate baronilor Partidului Democrat - o mână de oameni care adunau bir de la business, de la instituții de stat. Sacii de bani adunați mergeau în bugetul grupului criminal sau al partidului. Cei care nu erau de acord să plătească, erau închiși, șantajați cu dosare penale sau li se preluau afacerile”, a spus Brînzan. 

Ministrul a afirmat că a primit plângeri că la Calea Ferată a Moldovei în care se menționează că la CFM se percepeau taxe neoficiale cuprinse între 2 și 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată în R.Moldova. Potrivit lui, anul trecut au fost transportate zece milioane de tone de marfă, iar un simplu calcul arată că este vorba despre 20-50 de milioane de euro, „bani murdari”. 

În aceste condiții, „lunar, în buzunarul grupului organizat ajungeau minimum 400 mln de lei, în urma aplicării acestor scheme”, potrivit ministrului. 

Brînzan a spus că în acest caz vor fi sesizate instituțiile de drept. Totodată, ministrul a adăugat că asemenea scheme nu vor mai fi tolerate în continuare, iar noua echipă de la minister va asigura construirea unei economii transparente și competitive. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău