Ministrul de externe grec a demisionat după o dispută în guvern privind Macedonia

  • 17 Octombrie 2018 17:38
Ministrul de externe grec a demisionat după o dispută în guvern privind Macedonia

Ministrul de externe grec Nikos Kotzias și-a prezentat miercuri demisia după o dispută în guvernul de coaliție condus de Alexis Tsipras în legătură cu acordul recent privind redenumirea statului Macedonia, au informat serviciile prim-ministrului elen, relatează AFP și Reuters.

„Premierul Alexis Tsipras a acceptat demisia șefului diplomației' și va prelua funcțiile acestuia, pentru a contribui la realizarea acordului” semnat în iunie cu omologul său macedonean Zoran Zaev cu privire la noul nume al Macedoniei, se arată într-un comunicat.

Mai devreme, presa elenă a relatat că Nikos Kotzias a avut o dispută cu ministrul apărării Panos Kammenos în legătură cu acordul care prevede redenumirea statului Macedonia în 'Republica Macedonia de Nord'. Kotzias a fost principalul negociator al Greciei în discuțiile care au condus la semnarea în iunie a acordului cu Skopje, relatează Reuters.

Presa greacă a relatat miercuri că Nikos Kotzias și Panos Kammenos, un partener în guvernul de coaliție, au discutat în contradictoriu în timpul unei reuniuni a cabinetului de miniștri, prezidată marți de premierul Alexis Tsipras.

Kammenos, care conduce mica formațiune Grecii Independenți, suveranistă și de dreapta, se opune vehement acordului cu Macedonia și a declarat că ar putea demisiona din guvern din acest motiv.

În iunie, autoritățile de la Skopje și Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părți fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluționare a determinat Grecia să renunțe la opoziția față de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră a NATO și UE, a refuzat până atunci să accepte numele țării balcanice, apreciind că acesta implică pretenții teritoriale asupra provinciei grecești Macedonia.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău