Ministrul de Externe de la București, la Consiliul de Securitate al ONU: România nu a contribuit doar din punct de vedere militar la înfrângerea Regimului Nazist, ci și la sfârșitul suferinței civililor de pe continentul European

  • 09 Mai 2020 10:56
Ministrul de Externe de la București, la Consiliul de Securitate al ONU: România nu a contribuit doar din punct de vedere militar la înfrângerea Regimului Nazist, ci și la sfârșitul suferinței civililor de pe continentul European

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a participat vineri la reuniunea informală de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, cu tema "75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pe continentul european - lecții desprinse pentru prevenirea unor viitoare atrocități. Responsabilitatea Consiliului de Securitate", desfășurată în sistem videoconferință, ocazie cu care a evocat participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial și aportul trupelor române la victoria împotriva nazismului, informează Agerpres.

Participarea ministrului român de Externe a avut loc la invitația domnului Urmas Reinsalu, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, țară ce asigură președinția Consiliului de Securitate al ONU în luna mai 2020.

Potrivit unui comunicat MAE, Bogdan Aurescu a evocat participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial și aportul trupelor române la victoria împotriva nazismului, precizând că țara noastră a avut o contribuție majoră la victoria finală Aliată.

"Cu peste 167.000 de soldați morți sau răniți pe câmpul de luptă, România nu a contribuit doar din punct de vedere militar la înfrângerea Regimului Nazist, ci și la sfârșitul suferinței civililor de pe continentul European", a subliniat șeful diplomației române.


Aurescu a evidențiat, totodată, că anul 2020 marchează și 75 de ani de existență a Organizației Națiunilor Unite și a reiterat importanța cadrului multilateralismului global reprezentat de ONU și a respectării mecanismelor de drept internațional. Ministrul a arătat că, deși în cei 75 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial a prevalat pacea și stabilitatea, în special în Europa, "în ultimii ani, am asistat la numeroase provocări la adresa normelor internaționale, inclusiv pe continentul european". Aurescu a reamintit astfel că "România a condamnat ferm situațiile de folosire ilegală a forței de către unele state și încercările de ocupare ilegală a teritoriilor altor state".

Ministrul a reafirmat sprijinul României pentru acțiunea comună și solidară a statelor membre ONU în găsirea unui răspuns la noile provocări la nivel global. Aurescu a pledat pentru responsabilitatea Consiliului de Securitate al ONU pentru asigurarea păcii și securității internaționale în conformitate cu mandatul său, inclusiv pe baza prevederilor Cartei care interzic folosirea forței, și a exprimat sprijin pentru implicarea acestui for în oferirea unor răspunsuri la noile provocări și crize.

Șeful diplomației române a reiterat, cu acest prilej, rolul României de actor consecvent în sprijinul păcii și securității internaționale, subliniind susținerea pentru activitatea Consiliului de Securitate al ONU și respectarea dreptului internațional "Dreptul internațional este esențial pentru prevenirea și limitarea conflictelor locale și regionale și pentru evitarea degenerării lor în războaie internaționale majore", a spus el.

Bogdan Aurescu a pledat și pentru asumarea de către Consiliului de Securitate al ONU a unui rol sporit în contextul actualei crize generate de pandemia de COVID-19.

La sesiunea de deschidere au participat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de securitate, Josep Borrell, subsecretarul general ONU pentru afaceri politice și consolidarea păcii, Rosemary diCarlo și profesorul Timothy Snyder de la Universitatea Yale - SUA. În cadrul dezbaterilor au susținut alocuțiuni reprezentanții a 65 de state membre ONU, dintre care 45 la nivel de ministru al afacerilor externe.

Sistemul ONU marchează periodic, prin evenimente speciale, încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Date fiind circumstanțele actualei perioade la New York, când Adunarea Generală a ONU nu se poate reuni în ședință plenară, aniversarea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc în cadrul acestei reuniuni informale a Consiliului de Securitate, prin sistem de videoconferință.

 

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău