Ministrul de Externe de la București, în dialog cu omologul său ucrainean pe tema noii legi a educației

  • 20 Septembrie 2017 13:02
Ministrul de Externe de la București, în dialog cu omologul său ucrainean pe tema noii legi a educației

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a avut marți o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU. În cadrul discuțiilor, Meleșcanu și-a exprimat îngrijorarea pentru situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi privind educația.

Șeful diplomației române a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri menite să asigure respectarea normelor și standardelor internaționale în materie și a reținut angajamentul oficialului ucrainean că implementarea noii legislații se va face cu consultarea comunității românești din Ucraina și a autorităților române, astfel încât nivelul și calitatea învãțământului în limba română să nu fie afectate de noile norme.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei Andrii Parubii a semnat marți proiectul de lege care interzice învățământul în limba maternă.

Noua Lege a Educației din Ucraina, adoptată de Rada de la Kiev pe 5 septembrie desființează sistemul de învățământ în limba maternă, afectând, implicit, comunitatea celor peste 400.000 de etnici români aflați pe teritoriul Ucrainei.

La București și la Chișinău au avut loc proteste sâmbătă sub genericul „Salvați școlile românești din Ucraina!”. Manifestanții i-au solicitat președintelui ucrainean Petro Poroșenko să blocheze legea învățământului adoptată de Rada Supremă și autorităților române să intervină prin toate mijloacele prevăzute de legislația internațională pentru ca legea să nu fie promulgată de șeful de stat ucrainean.

Asociațiile românești din Ucraina i-au solicitat președintelui ucrainean Petro Poroșenko să blocheze prin veto legea învățământului adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie. Într-un Apel semnat de liderii asociaților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți se spune că legea învățământului va determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a primit un Apel din partea comunităților de români din Ucraina, să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor cu limba română de predare, care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educației de către Parlamentul de la Kiev. În apel, românii din Ucraina îi cer lui Iohannis să intervină pe lângă autoritățile ucrainene pentru ca acestea „să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească”. Președintele Iohannis nu a avut deocamdată o poziție publică pe marginea acestui subiect.

Sursa: InfoPrut.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău