Ministrul de externe chinez s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la New York

  • 23 Septembrie 2022 15:27
Ministrul de externe chinez s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la New York

Ministrul de externe chinez Wang Yi a avut o întrevedere vineri, la New York, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care a dat asigurări că Beijingul va face apel la respectarea ''suveranității și a integrității teritoriale ale tuturor țărilor'', transmite Agerpres.

Cei doi demnitari au discutat în marja Adunării Generale a ONU, aceasta fiind prima lor întâlnire de la debutul intervenției militare ruse în Ucraina.

Întrevederea, care ar putea agasa Kremlinul, are loc într-un moment când în regiuni ucrainene controlate total sau parțial de Moscova au debutat referendumuri privind alipirea la Rusia.

Aceste referendumuri, calificate drept 'simulacre' de către Kiev și Occident, marchează o escaladare a conflictului din Ucraina.

''Președintele Xi Jinping a subliniat că suveranitatea și integritatea teritorială ale tuturor țărilor ar trebui să fie respectate'', i-a transmis Wang Yi omologului său ucrainean.

''Îngrijorările justificate ale tuturor părților în materie de securitate trebuie să fie luate în serios'', a declarat ministrul de externe chinez, cu referire la temerile ruse legate de extinderea NATO.

În această săptămână, Wang Yi s-a întâlnit deja, la New York, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

''China este mereu angajată în promovarea convorbirilor de pace, fără a rămâne niciodată cu brațele încrucișate, fără a arunca gaz pe foc sau a profita de situație pentru a obține un beneficiu personal'', a spus demnitarul chinez în discuția cu Dmitro Kuleba.

Beijingul a refuzat să condamne în mod public intervenția militară rusă în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale contra Moscovei, dar în această săptămână a reiterat apelul la o ''încetare a focului'' în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău