Ministrul de Externe al României, la Chișinău: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi operațional în primăvara anului 2020

  • 09 Octombrie 2019 11:26
Ministrul de Externe al României, la Chișinău: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi operațional în primăvara anului 2020

R.Moldova va avea în continuare în România cel mai sincer și cel mai angajat partener din regiune și din Uniunea Europeană.

Declarația îi aparține ministrului de Externe de la București, Ramona Mănescu, aflată într-o vizită la Chișinău.

Într-o conferință de presă susțină cu omologul său de la Chișinău, Ramona Mănescu a vorbit și despre importanța proiectului de interconectare energetică, care a va fi operațional în primăvară.

Dacă vorbim de interconectarea energetică, ne referim ca gazoductul Iași-Ungheni, ca prim proiect în domeniul energiei. Este relevant pentru noi, pentru că  în primăvara anului 2020, acesta va fi operațional sută la sută, care să asigure independența energetică a R. Moldova și ne dorim ca aceasta să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic”.

Cei doi miniștri de Externe au semnat la Chișinău o foaie de parcurs comună. Documentul conține colaborarea în mai multe domenii: interconectare energetică, securitate, infrastructură de transport, cooperare în domeniul finanțelor, agricultură, justiție, educație, în domeniul afacerilor interne.

La rândul său, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a spus că a discutat cu Ramona Mănescu despre necesitatea continuării proiectelor de infrastructură. Documentul va aduce R. Moldova și mai multă asistență din partea României.

„La construcția gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău se înregistrează progrese semnificative, care vor fortifica securitatea energetică a R. Moldova și care ne vor permite într-un viitor previzibil să intrăm într-o nouă fază istorică în care nu vom mai depinde de o singură sursă de gaz. Am discutat și despre necesitatea de a progresa în construcția mai multor poduri între R. Moldova și România. Construcția podului de la Ungheni e absolut prioritară și necesitatea de a ajunge la un numitor comun pentru a elimina tarifele pentru roaming”, a declarat Nicu Popescu.

Oficialul român va avea, de asemenea, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu.

Programul mai prevede vizitarea șantierului de construcții la branșamentul Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, precum și a Sălii cu Orgă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău