Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu: R. Moldova nu mai este elevul silitor din Parteneriatul Estic

  • 02 Mai 2020 16:55
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu: R. Moldova nu mai este elevul silitor din Parteneriatul Estic

La 10 ani de parteneriat strategic cu România, constatăm că Republica Moldova nu mai este campionul sau cel mai silitor elev din Parteneriatul Estic, așa cum a fost la un moment dat, nu mai este în fruntea plutonului. Declarația aparține minitrului de Externe al României și a fost făcută într-un interviu acordat deschide.md, preluat de TVR Moldova.

În cadrul interviului, Bogdan Aurescu a rememorat acțiunile României în cei 10 ani de parteneriat strategic cu Republica Moldova.

„Dacă ne uităm în ultimii 10 ani, putem să observăm că este perioada în care, inclusiv cu sprijinul României, a fost realizată intrarea în vigoare a Acordului de Asociere a R. Moldova cu Uniunea Europeană și a Acordului de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător. România a fost primul stat al Uniunii Europene care a ratificat acest Acord. De asemenea, România a sprijinit și iată că s-a realizat în urmă cu șase ani liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Am reușit să operaționalizăm Acordul privind acel ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro din care au fost finanțate atâtea proiecte importante pentru R. Moldova. Totodată, am implementat Acordul privind asistența financiară rambursabilă în valoare de 150 de milioane de euro, pe care România a acordat-o R.Moldova. Am reușit să implementăm programul de succes al renovării grădinițelor sau proiectelor de renovare a unor monumente importante, cum ar fi Sala cu Orgă. Am reușit să aducem până aproape de finalizare, cât mai curând, proiectul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de natură strategică, care va contribui la diversificarea surselor de energie pentru R. Moldova. Sunt multe, multe alte proiecte! Gândiți-vă la acel proiect-pilot SMURD de la Bălți, pe care dorim să-l extindem în toată R. Moldova, sau donația de aproape 200 de microbuze școlare pentru instituțiile de învățământ, bursele de studii, taberele de vară pentru elevi și profesori.”, a spus Bogdan Aurescu.

Potrivit șefului diplomației românești, Uniunea Europeană implementează o politică de condiționalități stricte în ceea ce privește sprijinul acordat R. Moldova.

„Constatăm că ritmul reformelor în spirit european, care aduce mai aproape acest obiectiv al integrării europene a R. Moldova, a încetinit cu mult, dacă nu cumva, în ultimele luni s-a și oprit. Suntem cu un mare efort în spate, realizat cu mult sprijin pe care România l-a acordat R. Moldova atât la nivel bilateral, cât și multilateral. Constatăm însă, din păcate, că este nevoie de un efort concret pentru reluarea acestui proces consecvent de reforme în spirit european. Bineînțeles, România este gata să sprijine R. Moldova”, a spus Bogdan Aurescu în interviu.

Sursa:Deschide.md

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău