Ministrul de Externe a discutat cu omologul său de la București. Bogdan Aurescu: Guvernul de la Chișinău este de importanță majoră pentru implementarea reformelor care să susțină dezvoltarea și modernizarea R.Moldova pe principii europene

  • 06 August 2021 16:47
Ministrul de Externe a discutat cu omologul său de la București. Bogdan Aurescu:  Guvernul de la Chișinău este de importanță majoră pentru implementarea reformelor care să susțină dezvoltarea și modernizarea R.Moldova pe principii europene

Ministrul afacerilor externe (MAE) al României, Bogdan Aurescu, a transmis astăzi o scrisoare de felicitare ministrului afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu, cu ocazia preluării mandatului.

De asemenea, potrivit unui comunicat al MAE, cei doi miniștri au avut în aceeași zi, la scurt timp după depunerea jurământului de către membrii noului Guvern al Republicii Moldova, o primă convorbire telefonică, pentru a reitera relația specială dintre România și Republica Moldova, precum și necesitatea relansării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Cu această ocazie, ministrul român al afacerilor externe a adresat felicitări omologului său pentru numirea în funcție, a reasigurat cu privire la sprijinul ferm al României pentru procesul de reformă și pentru parcursul european al Republicii Moldova și a propus realizarea unui contact direct la nivel de ministru, cât mai curând posibil, pentru a discuta pașii următori în ceea ce privește dezvoltarea agendei comune, în continuarea vizitei ministrului Bogdan Aurescu la Chișinău, din 23 iulie 2021, și a schimbului de opinii aprofundat cu președintele Maia Sandu.
 
Șeful diplomației române a evidențiat în mod special contextul favorabil pentru reforme democratice și avansarea parcursului european al Republicii Moldova, precum și pentru aprofundarea relației bilaterale și a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că misiunea noului Guvern de la Chișinău este de importanță majoră, în condițiile votului clar acordat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pentru implementarea reformelor care să susțină dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova pe principii europene.
Șeful diplomației române l-a asigurat pe omologul său din Republica Moldova de întreaga deschidere a autorităților de la București pentru un dialog și o cooperare de succes din perspectiva avansării proiectelor bilaterale de importanță strategică, precum și de întreg sprijinul diplomației române pentru identificarea celor mai potrivite căi de materializare a proiectelor politice și sectoriale, în vederea aprofundării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și promovării parcursului său european.
 
De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre agenda de contacte bilaterale politice de nivel din perioada următoare.
 
Ministrul Nicolae Popescu a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de România, inclusiv în contextul pandemic. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat încrederea că foarte buna cooperare dintre cele două ministere de externe va sprijini avansarea rapidă a proiectelor bilaterale strategice și consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău