Ministrul Culturii: La Monumentul victimelor deportărilor staliniste va fi instalată o placă cu un cod QR care va permite accesarea volumelor cu numele persoanelor deportate din Basarabia și Nordul Bucovinei

  • 13 Iunie 2022 17:50
Ministrul Culturii: La Monumentul victimelor deportărilor staliniste va fi instalată o placă cu un cod QR care va permite accesarea volumelor cu numele persoanelor deportate din Basarabia și Nordul Bucovinei

O placă cu un cod QR, scanarea căruia va permite accesarea a patru volume cu numele tuturor persoanelor deportate din Rep. Moldova, va fi instalată până pe 6 iulie la Monumentul victimelor deportărilor staliniste, Trenul Durerii, din fața Gării Feroviare din Chișinău.

Despre aceasta a anunțat ministrul culturii, Sergiu Prodan într-un interviu la Radio Chișinău.

„Anul trecut am primit o petiție, o scrisoare din partea Asociației foștilor Deportați și Deținuți Politici” din Rep. Moldova cu rugămintea să punem plăci cu numele celor deportați, la monumentul de la gară. Ceea ce este imposibil din punct de vedere fizic. Dar tehnologiile moderne ne dau posibilitatea să facem un pas înainte și vom instala o placă cu un QR cod, pe care scanându-l te va duce la cele patru volume de nume publicate și stând lângă acest monument vei putea găsi numele pe care îl cauți, ruda ta concretă. Deci, acele patru volume sunt digitizate și sunt puse la dispoziția publicului. Acest lucru concret l-am făcut și această placă va fi instalată până pe șase iulie”

Potrivit ministrului Sergiu Prodan, victimele deportărilor trebuie comemorate în fiecare zi. El a vorbit despre necesitatea constituirii unui Institut al Memoriei în Rep. Moldova.

”Institutul Memoriei este extrem de important. Deportările nu trebuie comemorate doar într-o singură zi, ci anul împrejur. Trebuie să ținem minte, să povestim copiilor, să știm în primul rând nume, istorii, sorți concrete.  Crearea acestui Institut al Memoriei este extrem de important”.

Și Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a  adresat un mesaj public, astăzi, în care evocă tragedia prin care au trecut zeci de mii de oameni din Basarabia și Bucovina de Nord.

Potrivit șefului Legislativului, acești oameni nevinovați au fost pedepsiți pentru că gândeau liber, pentru că s-au opus regulilor regimurilor de atunci.

Igor Grosu mai spune în mesaj că este de datoria noastră să nu permitem ca acele timpuri să se întoarcă, iar oamenii sufere din nou, pentru că sunt altfel..

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău