Ministrul Culturii de la București, Lucian Romașcanu: România se află în rolul fratelui mai mare care poate să ajute și să sprijine Rep. Moldova pe drumul său către aderarea la Uniunea Europeană

  • 16 Mai 2022 17:39
Ministrul Culturii de la București,  Lucian Romașcanu: România se află în rolul fratelui mai mare care poate să ajute și să sprijine Rep. Moldova pe drumul său către aderarea la Uniunea Europeană

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan se află într-o vizită de lucru în România. Vizita, care are drept scop un schimb de experiență și bune practici cu reprezentanții instituțiilor de cultură din România, s-a încheiat cu o conferință de presă comună cu ministrul Culturii de la București, Lucian Romașcanu. 

”Doi miniștri, o singură cultură” acesta este sloganul sub care s-a desfășurat întâlnirea celor doi miniștri ai Culturii de pe ambele maluri ale Prutului și a cărui scop a fost de sincronizare a activității celor două ministere, după cum a declarat ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan.

”Am avut o serie de întâlniri la instituțiile subordonate Ministerului Culturii, pentru a înțelege organizarea lor, pentru a nu repeta nu repeta problemele și greșelile care eventual au fost făcute, și a prelua doar experiența pozitivă și a merge mai departe împreună. Avem o serie de sugestii, necesități, solicitări pe care le-am transmis domnului ministru. Vrem să sincronizăm, dacă pe scurt e să caracterizăm situația, vrem să sincronizăm forțele, motorul care este Ministerul Culturii de la Chișinău cu activitatea Ministerului Culturii de la București, astfel ca cultura românească să fie reprezentată în egală măsură la orice activitate de oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Sergiu Prodan. 

În cadrul evenimentului ministrul Sergiu Prodan a mulțumit României pentru tot sprijinul acordat Rep. Moldova de-a lungul timpului indiferent de cine s-a aflat la guvernare de o parte sau alta a Prutului. Oficialul moldovean, care a vizitat împreună cu omologul său Lucian Romașcanu, de Noaptea Europeană Muzeelor, mai multe muzee din București a lansat o invitație de a expune la  Chișinău, Muzeului Hărților și Cărții Vechi. 

De cealaltă parte, ministrul Culturii de la București, Lucian Romașcanu, a declarat că România se află în rolul fratelui mai mare care poate să ajute și să sprijine Rep. Moldova pe drumul său către aderarea la Uniunea Europeană.

”Noi avem avantajul istoric de a fi urmat un drum european iată de 15 ani deja, care a venit către noi cu foarte multe plusuri. A venit cu proceduri, cu legislație, cu bani. Moldova nu a avut parte de așa ceva. Suntem în situația fratelui mai mare care trebuie să ofere din ce a strâns ca experiență, din ce poate da ca bani. Sigur că schimburile culturale se întâmplă cu sau fără voia noastră. Eu am mai spus: un ministru bun dacă nu poate să ajute, măcar să nu încurce. Ce s-a întâmplat în aceste zile este de cum putem noi ajuta. Avem acel acord de ajutor financiare de 100 de milioane de euro către Rep. Moldova. Îmi doresc foarte tare să-l sprijin pe Sergiu Prodan să obțină cât mai mult posibil pentru monumentele și instituțiile culturale din Moldova”, a spus Lucian Romașcanu.

Cei doi miniștri au fost solicitați de jurnaliștii de la București să se pronunțe și în privința Eurovisionului și a controverselor care au existat în legătură cu punctajele oferite de juriile din România și Republica Moldova. Ambii oficiali au fost de acord că în jurul acestui concurs se politizează prea mult și că el nu reflectă sau anulează unitatea de neam și cultură care există între cele două state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău