Ministrul austriac de Interne se declară împotriva extinderii spațiului Schengen

  • 18 Noiembrie 2022 17:18
Ministrul austriac de Interne se declară împotriva extinderii spațiului Schengen

Ministerul de Interne austriac a anunțat opoziția acestei țări față de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria și Croația, relatează vineri ziarul Kurier, citat de DPA.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei țări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulație Schengen.

"Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcționează", a declarat ministrul de Interne conservator Gerhard Karner pentru Kurier.

Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiați care au trecut prin alte state UE de-a lungul așa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în țară.

Potrivit Ministerului de Interne, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceștia, 75.000 nu au fost înregistrați anterior în vreo altă țară UE.

Un vot asupra aderării celor trei țări la spațiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Zona Schengen formată din 26 de state a suspendat în mare parte controalele la frontieră între țările membre și le permite oamenilor să călătorească, să muncească și să trăiască într-o altă țară fără viză sau permis de ședere.

Bulgaria, România, Croația, Republica Irlanda și Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă țările non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău