Ministrul apărării polonez declară că are pregătit un „rucsac de urgență” în caz de război

  • 09 Mai 16:10
Ministrul apărării polonez declară că are pregătit un „rucsac de urgență” în caz de război

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat într-un interviu publicat joi de cotidianul Rzeczpospolita că are pregătit un "rucsac de urgență" în caz de situație neprevăzută sau de război și și-a încurajat concetățenii să facă același lucru, transmite EFE, scrie Agerpres.

Ministrul a anunțat totodată construirea unei rețele de buncăre și adăposturi în regiunile poloneze de la granița cu Belarus, precum și consolidarea zidului de frontieră care a fost construit acolo în urmă cu mai puțin de un an și care se întinde pe 186 de kilometri.

Kosiniak-Kamysz a declarat că, atunci când a călătorit în Ucraina, ca parte a unei delegații parlamentare, la scurt timp după declanșarea invaziei ruse din februarie 2022, a luat decizia de a pregăti un "rucsac de urgență" cu un radio alimentat cu baterii, o lanternă, chibrituri, o trusă de prim ajutor și hrană pentru două zile, conform recomandărilor Centrului de Securitate al Guvernului.

"Încă îl am pregătit", a subliniat ministrul, "și îi sfătuiesc pe polonezi să facă același lucru, pentru că este un lucru bun în caz de dezastre naturale sau evenimente neașteptate".

"Nu vreau să sperii pe nimeni, dar la fel cum părinții pregătesc mereu o geantă cu haine pentru bebeluși atunci când așteaptă un nou născut (...) trebuie să fim pregătiți pentru orice situație", a insistat el.

Șeful apărării, care este și vicepreședinte în guvernul polonez, s-a referit totodată la "situația de risc și amenințare" cu care se confruntă, în opinia sa, flancurile de est și nord ale Europei și a subliniat necesitatea de a lua în considerare "unificarea" acestor două regiuni în planurile de apărare aliate ale NATO.

Kosiniak-Kamysz a comentat și cazul unui judecător polonez care în urmă cu câteva zile a cerut azil politic în Belarus și ale cărui circumstanțe sunt cercetate. El l-a descris pe magistrat drept "trădător", pentru că, a spus el, "dacă cineva se duce de bună voie într-o țară care nu este tocmai cea mai strălucită democrație din lume, se pune în slujba rușilor și belarușilor și dă interviuri, aceasta înseamnă că acționează în detrimentul statului polonez". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău