Ministrul apărării naționale de la București: Sperăm să avem grupul de luptă al NATO în România în această primăvară

  • 17 Februarie 2022 16:21
Ministrul apărării naționale de la București: Sperăm să avem grupul de luptă al NATO în România în această primăvară

Ministrul apărării naționale de la București, Vasile Dîncu, a afirmat joi că, cel mai probabil, în primăvară va fi înființat grupul de luptă al NATO în România.

“Am făcut un pas înainte discutând cu aliații mai mult, discutând pentru sprijinul formal de care avem nevoie pentru a realiza acest ‘battle group’ în România. Sigur că mai sunt aspecte formale, avem și niște termene. Noi am terminat pregătirile pentru asta, așa cum ministerul a anunțat, deci suntem în așteptare și suntem pregătiți pentru acest grup. Sunt unele detalii de factură formală care trebuie rezolvate, continuăm și pe linia bilaterală să obținem sprijin din partea aliaților, dar și aici suntem pe drumul cel bun. În această primăvară – avem câteva termene, să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure – dar în această primăvară vom avea acest ‘battle group’, asta este speranța noastră, și o forță multinațională care se alătură Franței în acest statut de națiune-cadru”, a afirmat Dîncu la Digi 24, potrivit Agerpres.

Alianța Nord-Atlantică va începe acțiunile de planificare la nivel militar pentru instalarea unui grup de luptă al NATO în România, au convenit miercuri miniștrii apărării din cele 30 de state membre ale Alianței, după cum a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg, care a descris criza de securitate de pe continent cauzată de acțiunile agresive ale Rusiei drept “noua normalitate în Europa”.

“Miniștrii au decis astăzi să dezvolte opțiuni pentru consolidarea în continuare a apărării NATO, inclusiv să ia în considerare înființarea unui nou grup tactic NATO în Europa Centrală și de Est și în Europa de Sud-Est. Am salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup tactic în România. Comandanții noștri militari vor lucra acum la detalii și vor prezenta un raport în câteva săptămâni”, a spus Stoltenberg, reluând această informație și la conferința de presă care a avut loc joi.

“Comandanții militari ne vor consilia și apoi vom putea oferi mai multe detalii cu privire la amploarea și domeniul de aplicare, inclusiv a unor potențiale noi grupuri de luptă în Est, în sud-est, în România, în regiunea Mării Negre“, a mai precizat el, suplimentar.

Cu o zi în urmă, într-un răspuns pentru CaleaEuropeană.ro, Stoltenberg a solicitat să fie făcută o distincție “între nevoia iminentă de mai multe trupe și forțe precum în România, precizând că Alianța a desfășurat deja mai multe trupe în România, și între o ajustare pe termen lung, care este reprezentată de ideea acestui grup de luptă.

“Am implementat deja măsuri, ne-am sporit deja prezența. Dar acesta este mai mult un răspuns imediat la situația actuală. Cealaltă problemă este dacă, separat de aceasta, vom avea unele ajustări pe termen mai lung. Ei bine, nu a fost luată nicio decizie finală. Dar am vizitat România vineri, care este pregătită să găzduiască un grup de luptă, iar Franța este pregătită să conducă grupul. Există o pregătire puternică, dar decizia finală nu a fost încă luată. O vom face pe baza sfaturilor comandanților militari”, a insistat el.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți că Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic (eVA). Conceptul se numește enhanced Vigilance Activities (eVA) spre deosebire de prezențele aliate din nordul flancului estic – enhanced Forward Presence (eFP) – și din sudul flancului estic – tailored Forward Presence (tFP).

Secretarul general al NATO a subliniat astfel că prezența unui grup de luptă în România “nu va fi neapărat exact la fel ca grupurile de luptă pe care le avem în țările baltice, dar se bazează pe același concept al forțelor multinaționale pe care NATO le are în Est”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău