Ministrul Apărării Naționale a României, Vasile Dîncu: Avioanele F-16 din Norvegia vor ajunge în România modernizate

  • 14 Decembrie 2021 11:12
Ministrul Apărării Naționale a României, Vasile Dîncu: Avioanele F-16 din Norvegia vor ajunge în România modernizate

Ministerul Apărării Naționale a României a trimis Parlamentului o solicitare de aprobare prealabilă pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F16 din Norvegia, cererea fiind analizată și trimisă Comisiilor de apărare. Este vorba de aparate de zbor utilizate deja de Norvegia, așa cum au fost și cele 17 avioane F16 cumpărate din Portugalia, transmite Radio România Actualități.

Suma totală este de 454 de milioane de euro și se va adăuga la alte contracte de achiziții, cum ar fi cele peste 1000 de blindate ușoare, achiziții care sunt necesare, după cum spun reprezentanții Ministerului Apărării, având în vedere mediul de securitate internațional, iar invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu. Bună dimineața!

Vasile Dîncu: Bună dimineața!
Realizator: Înainte de toate, domnule ministru, cât de rapid se schimbă acum mediul de securitate internațional și mai ales cel din regiunea noastră, dacă ne raportăm la evenimentele din apropiere, cum spuneam, tensiunea de la frontierele Ucrainei, evoluțiile din Balcani și presiunile de la frontierele Uniunii Europene?
 
"Pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, puteam să studiem istoria de ieri"
 
Vasile Dîncu: Trăim un timp accelerat și lucrurile se schimbă mai repede decât eram noi obișnuiți înainte, când pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, puteam să studiem istoria de ieri. Astăzi este mult mai complicat. Și ați amintit fenomenele care îngrijorează în acest moment tot mediul de securitate european și nu numai european, și mondial. Mai sunt și alte lucruri care înseamnă o schimbare totală de paradigmă - și mă refer aici la războaiele hibride. Astăzi, oamenii nu își dau seama, cei mai mulți dintre ei, că ne aflăm într-un conflict continuu pe rețelele de socializare. Am văzut, de exemplu, zilele acestea a fost o știre despre niște primari care au ajuns într-un eveniment al unei ambasade fără să își dea seama de ce sunt acolo. După aceea, nu au știut cum să explice. Chiar un prieten de-al meu care mi-a spus că el nu este dușman și că el nu intră într-o conflagrație, dar el vrea niște bani pentru comunitatea lui. Deci este important să vedem și să înțelegem mediul în care ne desfășurăm, nu numai geopolitic, dar în general, și alte fenomene care au apărut și care nu sunt unele clasice, să spunem. Noi suntem aici pe un flanc estic, unde această presiune și asupra graniței Uniunii Europene se simte foarte bine - și nu vorbim aici numai despre război, așa cum interpretează unii oameni, pentru că dacă ne uităm - și ar trebui să facem asta - să comunicăm poate mai mult cu populația; dacă ne uităm, nu este alarmă, nu suntem... nu ne pregătim de război, dar ne pregătim pentru o situație care ar putea să fie, pentru o situație de risc.
 
"Trebuie să facem aceste achiziții, de exemplu, pentru că suntem restanți cu ele"
 
Deci, trebuie să facem aceste achiziții, de exemplu, pentru că suntem restanți cu ele. De exemplu, pentru a ne completa cu trei escadrile de avioane moderne F-16 flota noastră aeriană, este o hotărâre CSAT din 2012. Deci, din 2012 au trecut aproape zece ani și noi nu am reușit, din pricini bugetare, apoi a fost foarte greu de găsit niște avioane funcționale în cadrul NATO, pentru că au toate tipurile de aparatură, toate tipurile de soft care trebuie să fie compatibile cu NATO și au fost și alte cauze. Deci, încercăm să reparăm o întârziere, pentru că în aceste vremuri, participând la o alianță strategică de apărare, care este NATO, trebuie să avem și partea noastră de contribuție, adică trebuie să avem și noi o dotare care să fie compatibilă cu a aliaților și o minimă dotare - și aici chiar vorbim de o minimă dotare.
Realizator: Și atunci vă întrebăm, domnule ministru, în cât timp și cu ce costuri aviația va putea folosi cele 49 de aparate F-16 la standardele NATO și bineînțeles, în ce măsură corespund aceste noi categorii de tehnică militară cerințelor și mai ales urgențelor din dotarea armatei?
 
"Aceste avioane fac trecerea de la generația a patra spre generația a cincea, F-35"
 
Vasile Dîncu: Aceste aparate și contractele sunt făcute pentru ca aceste aparate să fie aduse aici la cel mai înalt standard din acest moment, deci vor fi modernizate în cea mai mare parte de către partea norvegiană și asta se va întâmpla cam în doi ani de zile. Și apoi încă un lucru, am văzut, opinia publică a vorbit despre faptul că de ce sunt second hand. La avioane nu este ca la mașini, nu te duci să-ți cumperi o mașină uzată. La avioane, resursa tot timpul se reînnoiește, nu este ca la alte lucruri. Apoi avem o sumă de 100 de milioane pentru a moderniza toate sistemele, se face în Statele Unite, pentru că este compatibilă cu NATO. Deci, aceste avioane fac trecerea de la generația a patra spre generația a cincea, F-35, despre care vorbim și care vor fi avioanele viitorului. Foarte multe din componentele acestor avioane, chiar dacă aceste avioane au fost folosite, sunt componente care fac exact legătura, fac ceea ce face și acel ultim avion /visat/ care este în lucru acum, F-35 și asta se va întâmpla în următorul deceniu. Probabil că după 2030 vom accesa, suntem pe liste pentru a accesa achiziția pentru acel tip de avion care este cel mai înalt standard și pentru aviatori este un vis.
Realizator: Mai cunoaștem și alte amănunte. România a primit acces la tehnologia americană de ultimă generație. Avem sistemele Patriot și HIMARS pe care le-am văzut și la parada de 1 Decembrie de aici, de la București. Mai sunt avute în vedere, însă, și achiziții de elicoptere, de corvete, dar care este situația și mai ales în ce măsură industria națională va putea produce tehnică militară și aici la noi, în România?
 
"Industria românească de apărare, unul dintre cele mai importante proiecte ale coaliției"
 
Vasile Dîncu: Chiar și astăzi și în zilele următoare mă întâlnesc cu oameni care lucrează în industria noastră de apărare. Vrem să și este unul din proiectele noastre cele mai importante ale coaliției care se află acum la guvernare, alături de creșterea calității vieții militarilor și al familiilor lor, este înnoirea tehnicii, dar încercarea de a reconstrui tot ceea ce înseamnă industrie de apărare în România. Avem cazuri excepționale în cadrul industriei de apărare, atât în zona privată, cât și în zona publică, să zicem, a proprietății intreprinderilor care încă au majoritate de stat, dar avem și cazuri în care nu funcționează. Încercăm în fiecare an și în următoarea săptămână mă voi întâlni cu ministrul economiei și cu reprezentanți ai industriei noastre de apărare să încercăm, să vedem care sunt nevoile noastre și să-și poată planifica și ei ceea ce ar putea să facă pentru Armata Română. Încercăm să producem tot mai mult, cât se poate mai mult în România. Vrem, de exemplu, la aceste avioane, mentenanța se va face și la tot ceea ce va fi aviație la noi se va face la Bacău care sunt compatibili deja NATO, au toate acreditările și vor putea să lucreze. Vrem să producem, deasemenea, și producem încă autocamioane. O să producem, sper să producem și nave în portul Constanța în colaborare cu cei mai importanți producători din străinătate. Este cea mai importantă preocupare a noastră, dar este nevoie de un efort și din partea operatorilor privați sau celor care se află în proprietate publică să se ridice la nivelul și la cerințele pe care le avem noi acum ca membrii NATO și în această modernitate.
Realizator: Și cum va arăta Armata Română după finalizarea programelor de înzestrare?
 
"Armata română este pregătită din punct de vedere al resursei umane"
 
Vasile Dîncu: Programele de înzestrare nu se /.../ niciodată, mereu trebuie să adaptăm, mereu apar lucrurile noi, dar astăzi avem o Armată română care este pregătită din punct de vedere al resursei umane, a fost în cele mai importante teatre de operații. Avem oameni și militari foarte bine pregătiți. Avem nevoie de armament aici, avem încă niște restanțe extraordinare. Va fi o armată completă, va fi o armată pe care ne putem baza, o armată care este perfect compatibilă cu NATO și cu armata tuturor țărilor. Oamenii au dovedit că sunt compatibili. Ne mai trebuie și tehnică. Va fi, cred, o armată pe care o visează nu numai generalii, dar și populația.
Realizator: Mai ales că resursa umană este una de calitate. Îmi amintesc de discuțiile purtate la București, când România a susținut creșterea prezenței militare NATO în țara noastră și în zona Mării Negre. Așadar, prezența militară americană va crește? Gândindu-ne și la bazele de aici, gen Kogălniceanu sau celelalte? Acestea sunt chestiuni de negociere, până la urmă, se află în centrul dialogului, de exemplu, pe care Statele Unite l-a intensificat cu Rusia în acest moment. Ați văzut, a fost și un dialog la nivel înalt, foarte mediatizat, cel dintre președintele Biden și președintele Putin. Cu siguranță că Europa, însă, are un plan de securizare a Europei și a zonei flancului de est, care va însemna mai multă tehnică și mai mulți oameni. Nu este vorba aici de a staționa trupe, este vorba de circuite în care, de exemplu, patrulăm cu schimbul în aer, în care apar baze defensive, dar în niciun caz nu este o pregătire pentru război. Vreau să spun, poate că atunci când vorbim, se vorbește mai rar despre acest lucru: uneori oamenii cred tot felul de lucruri pe care le ascultă, le văd pe Internet. Este vorba de o situație de calm. Noi vorbim despre aceste lucruri, pentru că populația trebuie să înțeleagă acest lucru și cred că ne aflăm în normalitate, însă apărarea națională este pentru fiecare țară și pentru Uniunea Europeană și pentru alte țări este un lucru foarte important și foarte serios și poate că ar trebui ca atunci când vorbim în fiecare zi despre starea vremii, să vorbim și despre starea vremurilor. Oamenii ar fi mai... ar înțelege mai ușor ce se întâmplă și cred că ar fi mai liniștiți.
Realizator: Cu siguranță, apropo de starea de normalitate la care făceați referire, e important să avem informații de fiecare dată exacte, echilibrate și să demontăm fake news-urile, informațiile false. Mulțumim pentru prezența alături de noi la "Apel Matinal".
Vasile Dîncu: Mulțumesc și eu, o zi bună!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău