Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: Neutralitatea ne obligă să dezvoltăm și să modernizăm capacitățile de apărare, să construim o armată la standarde internaționale

  • 28 Mai 17:04
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: Neutralitatea ne obligă să dezvoltăm și să modernizăm capacitățile de apărare, să construim o armată la standarde internaționale

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a oferit un interviu Agenției de Stat Moldopres, în care a precizat că neutralitatea Republicii Moldova obligă autoritățile să formeze o armată în care cetățenii să aibă încredere.

Ministrul Apărării a precizat în interviu că prezența în sine a forțelor Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova, fără acordul autorităților statului, reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate.

„În 1999, la Summit-ul de la Istanbul al OSCE, Federația Rusă și-a asumat obligația de a încheia până la sfârșitul anului 2002 retragerea forțelor sale militare de pe teritoriul R. Moldova, fiind aprobat Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE). Acest proces a început, iar apoi a fost stopat unilateral de autoritățile ruse. La fel, se cunoaște că Federația Rusă a ieșit din Tratatul „FACE” pe 7 noiembrie 2023”, a spus ministrul în interviu.

Anatolie Nosatîi a adus în discuție Hotărârea Curții Constituționale din anul 2017 care stipulează că, în cazul unor amenințări în adresa valorilor fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile R. Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient.

„Neutralitatea ne obligă să dezvoltăm și să modernizăm capacitățile de apărare, să construim o armată instruită la standarde internaționale, dotată corespunzător, o armată în care cetățenii să aibă încredere. Este un angajament ferm, care presupune multă muncă, resurse și timp. Până în prezent, am reușit să facem pași importanți și concreți în această direcție și nu ne vom opri aici”, a spus Anatolie Nosatîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău