Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: Interpretarea incorectă a noțiunii de neutralitate a făcut ca armata națională să rămână într-o situație critică

  • 08 Decembrie 2022 14:10
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi: Interpretarea incorectă a noțiunii de neutralitate a făcut ca armata națională să rămână într-o situație critică

Armata națională a Rep. Moldova nu a fost dezvoltată pe parcursul celor 30 de ani de independență pentru că neutralitatea țării a fost interpretată greșit. Anexarea Crimeii și războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina au schimbat abordarea față de sistemul național de apărare și au determinat aprofundarea cooperării cu NATO. Declarațiile au fost făcute de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul conferinței internaționale ”Dezvoltarea parteneriatelor NATO într-un mediu de securitate în schimbare”, care se desfășoară zilele acestea la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Războiul din Ucraina a determinat acordarea unei atenții cuvenite sistemului de apărare al Rep. Moldova neglijat de la obținerea independenței, a menționat în cadrul conferinței, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. El a trecut în revistă o serie de programe de asistență oferite de NATO  în vederea dezvoltarea reformelor democratice, îmbunătățirii mediului înconjurător sau în domeniul dezvoltării sistemului de apărare al Rep. Moldova, în special după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Anatolie Nosatîi spune că războiul purtat Rusia în Ucraina a determinat accelerarea reformelor în domeniul apărării în Rep. Moldova.

„Interpretarea incorectă a noțiunii de neutralitate a făcut ca, îndeosebi, armata națională, să rămână într-o situație critică și cu greu să-și îndeplinească misiunile de bază. Schimbările care au avut loc în Ucraina și recent, cu lansarea de către Federația Rusă a unui război pe scară largă, a făcut ca sistemul de apărare al Rep. Moldova să fie tratat cum ar trebui să fie. Cu regret, situația din regiune ne impune să identificăm posibilități ca planul strategic care era în perspectiva anilor 2020-2030 să fie implementat mai repede. ”

Prezent la eveniment ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu s-a referit la sprijinul necondiționat oferit Rep. Moldova de către România în contextul crizelor generate de războiul din Ucraina. Diplomatul s-a referit la survolarea spațiului aerian al țării de către rachete rusești și incidentele în care fragmente ale unor proiectile au căzut pe teritoriul Rep. Moldova, încălcându-se în acest mod neutralitatea.

„Acestea sunt dovezi, dacă mai era nevoie, că neutralitatea trebuie apărată. AM văzut cu toții că neutralitatea nu este apărată mai ales de Moscova. Toate eforturile de sprijinire a armatei naționale a Rep. Moldova și a celorlalte structuri de apărare a ordinii și statului de drept, au ca scop consolidarea capacităților și capabilităților precum și înzestrarea acestora pentru a putea apăra pacea și siguranța populației de aici din Rep. Moldova. În același timp, am acordat sprijin necondiționat Rep. Moldova pentru a face provocărilor generate de războiul din Ucraina și pentru a contracara efectele și acțiunile destabilizatoarea ale Rusiei și vectorilor săi care în continuare se află pe teritoriul Rep. Moldova ”a declarat Cristian-Leon Țurcanu.

Războiul din Ucraina a subliniat necesitatea ca fiecare stat să aibă o capacitate sigură de apărare, personal antrenat și bine pregătit, instituții și echipamente moderne de apărare, partenerii de încredere, a menționat ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu. Diplomatul susține că România, partenerii strategici și NATO pot oferi acest sprijin Rep. Moldova,  sprijin care nu vine în contradicție cu statutul de neutralitate al țării. 

Amintim că Rep. Moldova a fost invitată în premieră și a participat la ultima reuniune a NATO care a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie la București. La București vicepremierul Nicu Popescu a menționat că statutul de neutralitate nu presupune demilitalizare și  izolare.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău