Ministrul Apărării al României: Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră

  • 07 Aprilie 2021 15:36
Ministrul Apărării al României: Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră

Ministrul apărării naționale al României, Nicolae Ciucă, a pledat marți pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanța specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană, criticând comportamentul “contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră” pe care Rusia îl manifestă.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marți, 6 aprilie, la masa rotundă cu tema „Importanța geostrategică a Mării Negre și contribuția României la Flancul Estic”.

Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, cu ocazia Zilei NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor, ministrul apărării naționale a apreciat că România, prin poziționarea sa strategică, este un actor cheie în construcția euroatlantică de securitate la Marea Neagră și un pilon central în promovarea securității, stabilității și valorilor democratice în regiune, atât individual, cât și împreună cu aliații. 

De asemenea, Ciucă a vorbit despre importanța contextului acestei dezbateri, evocând aniversarea a 17 ani de la aderarea la NATO și marcarea, în acest an, a zece ani de la Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, precum și a unui deceniu de parteneriat strategic cu Turcia.

“România, prin poziționarea sa strategică, este un actor cheie în construcția euroatlantică de securitate la Marea Neagră și un pilon central în promovarea securității, stabilității și valorilor democratice în regiune, atât individual, cât și împreună cu aliații”, a spus acesta.

Nicolae Ciucă a pledat pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanța specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană.

“Știm cu toții că Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin subminarea încrederii și stabilității societăților democratice. Așa cum am văzut începând cu anul 2014, acțiunile agresive și asertive ale Rusiei în regiune reprezintă o provocare fundamentală la adresa arhitecturii europene de securitate și stabilitate. Comunitatea democratică din regiune, inclusiv Bucureștiul, este preocupată de situația de securitate la nivel regional și urmărește reechilibrarea acesteia, prin evitarea unei posibile agresiuni, securizarea Mării Negre și menținerea ei ca zonă sigură și predictibilă”, a spus ministrul.

“Ne dorim ca Alianța să rămână puternică, capabilă să își protejeze toți membrii săi și să răspundă preocupărilor acestora. Apărarea colectivă rămâne principalul obiectiv al NATO.  Astăzi, unitatea este un aspect în care toți aliații ar trebui să investească și este conectată la modalitatea în care se construiește consensul. Nu există altă cale decât respectarea percepțiilor asupra securității, precum și înțelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaților”, a mai spus ministrul Nicolae Ciucă în intervenția sa.

La rândul său, generalul-locotenent Daniel Petrescu a evidențiat creșterea riscurilor și amenințărilor  în regiune, importanța anticipării strategice, a poziționării și capacității de reacție a Armatei României în scopul creșterii nivelului de securitate națională și regională, precum și rolul vital al contribuțiilor aliaților la prezența persistentă în regiune, pe toate componentele: terestră, aeriană și maritimă.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău