Ministrul apărării a dispus testarea psihologică a tuturor militarilor

  • 13 Iunie 2020 12:47
Ministrul apărării a dispus testarea psihologică a tuturor militarilor

Ministrul apărării, Alexandru Pânzari, a dispus testarea psihologică a tuturor militarilor. Decizia a fost luată după cazul din luna mai anul curent, când un militar a murit căzând de la înălțime.

„Domnul ministru, după cazul acesta, a dispus în unități verificări, inclusiv testarea psihologică a tuturor militarilor, pentru a vedea care este situația sau care este tabloul psihologic”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.

Studierea psihologică a militarilor prin contract se face la încadrarea în serviciu militar; la depunerea documentelor și după înmatriculare în Academia Militară a Forțelor Armate. De asemenea, în timpul îndeplinirii serviciului militar în unitățile/instituțiile militare (la decizia personală a militarului sau la recomandarea comandanților de diferite niveluri, în cazul admiterii încălcărilor disciplinei militare) și la decizia psihologului (când apar stări psihice negative, când nu sunt valide rezultatele testelor psihologice).

Studierea psihologică a militarilor în termen și a recruților se desfășoară la sosire în unitate și după perioada de instruire, după 6 luni de serviciu, care include actualizarea listei militarilor incluși în „grupul de risc” și a listei militarilor admiși pentru serviciul de luptă, de gardă și garnizoană. Militarii în termen mai sunt supuși și studierii psihologice profesionale (în scopul elaborării caracteristicii psihologice cu recomandările privind aptitudinea către serviciul militar prin contract) și studierii psihologice ocazionale (la solicitările comandanților, în cazul apariției unor situații dificile, unor relații agresive în colectivele de militari, încălcărilor de disciplină sau la solicitările individuale ale militarilor).

„În urma studierii psihologice, se analizează toate rezultatele, se elaborează rapoarte finale, unde sunt indicate problemele depistate, concluziile generale și recomandări de îmbunătățire a situației. Totodată, se planifică diverse activități psihologice în grup și individuale în scopul de a preîntâmpina, atenua, depăși greutățile sau a soluționa problemele de ordin psihologic, social apărute la militari și membrii familiei lor, precum și în colectivele militare”, a precizat ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.

Cât privește 
cazul militarului care a căzut de la etajul zece, semne de infracțiune nu au fost depistate. „Orice caz de suicid este investigat de poliție, poliția având atribuția funcțională de agent constatator, care stabilește dacă a fost caz sau nu de suicid”, a precizat Ala Diaconu.

Natalia Stati, ofițer de presă al Poliției capitalei, a declarat că ancheta încă în desfășurare și că expertizele nu sunt definitivate, dar versiunea preliminară este că tânărul și-a pus capăt zilelor.

În dimineața zilei de 21 mai, Ministerul Apărării a anunțat că un militar care își desfășura serviciul militar prin contract, în vârstă de 26 de ani, a decedat căzând în gol de la etajul zece al unui bloc de locuit din capitală.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău