Ministrul Agriculturii: Primele tiruri cu mere din R. Moldova au ajuns în România. Producătorii au o oportunitate extraordinară pentru a intra pe această piață
-
01 Aprilie 2022 14:10
Primele tiruri cu mere din Rep. Moldova au ajuns deja în România iar săptămâna viitoare alte cantități de fructe din țara noastră urmează să ajungă pe piața statului vecin. Despre aceasta a anunțat astăzi într-o conferință de presă ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu întors de la București. Potrivit oficialului, în prezent în frigiderele din Rep. Moldova sunt peste 120 de mii de tone de fructe pentru care se încearcă a găsi piețe de desfacere.
”Unele rețele comerciale din România au raportat că primele tiruri cu mere din Rep. Moldova au și ajuns la ei. Purtăm negocieri ca să extindă gama de asortiment de mere incluzând și soiurile roșii pentru că s-a optat inițial pentru soiurile galbene. De asemene, alte rețele ne-au confirmat că săptămâna viitoare așteaptă primele tiruri. România, anual importă în jur de 100 de mii de tone de mere, preponderent din Polonia. Cred că pentru producătorii din Rep. Moldova este o oportunitate extraordinară pentru a intra pe această piață. Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții rețelelor comerciale, consumatorul apreciază produsele din Rep. Moldova, mă refer aici nu doar la mere. Este important ca să avem și noi o atitudine mai serioasă și să asigurăm o campanie promoțională pe această piață”
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat de asemenea că săptămâna viitoare Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu urmează să meargă într-o vizită oficială în Egipt unde va semna Acordul de Liber Schimb în vederea exportului de fructe în această țară.
Totodată, autoritățile de la Chișinău mai poartă discuții cu reprezentanții Indiei și Chinei care și-au manifestat dorința de a importa fructe din țara noastră.
În cadrul conferinței de presă ministrul Viorel Gherciu a vorbit despre măsurile de sprijinire a agricultorilor întreprinse de autorități, printre care rambursarea accizelor la motorină, compensarea dobânzii la credite. Un sprijin în valoare de jumătate de milion de dolari este acordat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură pentru micii producători din Republica Moldova în vederea procurării materialului semincer și fertilizanților.