Ministrul agriculturii, despre riscul compromiterii culturilor de toamnă
-
26 Noiembrie 2021 12:09
Agricultura este expusă schimbărilor climaterice, astfel că reabilitarea sectorului de irigare este o prioritate. Dar lucrurile nu pot fi schimbate peste noapte. O spune ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, întrebat despre lipsa precipitațiilor și îngrijorările legate de compromiterea culturilor de toamnă din această cauză. Într-o conferință de presă, oficialul a precizat că anul acesta au fost însămânțate doar 200 de mii de hectare, pe când în alți ani suprafețele însămânțate depășeau 300 de mii de hectare. Din cauza insuficienței umidității, culturile sunt într-o stare proastă și, probabil, unele suprafețe vor fi însămânțate repetat. Iar acest lucru va duce la cheltuieli suplimentare, transmite IPN.
„Anume din aceste considerente, Ministerul Agriculturii va continua intens dialogul cu donatorii, Ministerul Finanțelor, pentru ca să fie identificate resursele financiare necesare. Să fie atrase investiții pentru reabilitarea sectorului de irigare, pentru ca să fim asigurați cel puțin parțial, să putem să asigurăm o oarecare roadă și siguranța alimentară a țării”, a declarat Viorel Gherciu.
Contactat anterior de IPN, Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, a declarat că, din cauza lipsei ploilor în toamna anului curent, recolta de cereale din anul viitor va scădea esențial. El a precizat că, în condițiile în care au fost puține ploi în ultima perioadă, semințele de grâu, dar și alte semănături de toamnă încolțesc foarte greu. Situația ar putea deveni și mai gravă dacă și la primăvară va fi secetă. Statul va trebui să întreprindă mai multe măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării.