Proiectul „Livada Moldovei” este extins. Câți producători au beneficiat până în prezent

  • 08 Octombrie 2018 16:16
Proiectul „Livada Moldovei” este extins. Câți producători au beneficiat până în prezent

Producătorii de legume, dar și cei care au afaceri în domeniul floriculturii și agroturismului vor putea beneficia de credite subvenționate prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”. Anunțul a fost făcut de către Nicolae Ciubuc, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, transmite IPN.

Inițial proiectul dat prevedea asistență tehnică și finanțare doar pentru producătorii și procesatorii de fructe.

„Legumicultura este un domeniu important, nevalorificat, pe care ni-l propunem să devină unul prioritar. În prezent nu reușim să producem suficiente legume ca să asigurăm  piața locală, cu atât mai mult nu producem suficient ca să fim competitivi la exportarea acestor produse”, a menționat ministrul, motivând extinderea domeniilor eligibile spre finanțare în cadrul proiectului „Livada Moldovei”.

Nicolae Ciubuc a mai afirmat că cei care doresc să dezvolte afaceri în domeniul vitivinicol, floriculturii și agroturismului vor putea obține finanțare în  condiții avantajoase. De asemenea, vor beneficia de scutiri de TVA la importarea de utilaje.

Iurie Brumărel, director al Instituției Publice „Unitatea consolidată pentru implementarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol”, a menționat că extinderea listei beneficiarilor va permite accesul mai larg la credite pentru producători. Până la sfârșitul anului, un alt obiectiv este mărirea numărului băncilor locale, de la patru la șapte, care vor oferi finanțare în cadrul proiectului.

Potrivit lui Iurie Brumărel, și cei ce vor dori să deschidă afaceri în producerea de echipamente și utilaje agricole vor putea solicita credite pentru dezvoltarea acestor proiecte.

Proiectul „ Livada Moldovei” a fost lansat în anul 2016 și va dura până în anul 2021. Este susținut financiar de către Banca Europeană de Investiții și Guvernul Republicii Moldovei. Până în prezent, peste 45 de producători agricoli au beneficiat de credite în cadrul programului, suma acestora fiind de circa 30 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău