România asigură Republicii Moldova peste 90% din necesarul de consum de energie electrică

  • 05 Noiembrie 2022 18:06
România asigură Republicii Moldova peste 90% din necesarul de consum de energie electrică

România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, la Digi 24.ro.

„Situația este gravă, pentru că în acest moment Republica Moldova are o situație energetică foarte complicată, fiind dependentă sută la sută de resurse externe și în ceea ce privește gazul și în ceea ce privește energia electrică. Pentru energie electrică deja România în acest moment asigură cred că peste 90% din necesarul de consum al Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, aș spune că reacția României a fost extrem de promptă de la momentul în care de fapt după bombardamentele din Ucraina Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova. Și atunci, acel necesar pe care Republica Moldova îl cumpăra din Ucraina a fost și este asigurat în acest moment de către România”, a afirmat Aurescu, la Digi24.

Potrivit acestuia, deocamdată România poate asigura acest necesar, iar „specialiștii în energie pot să spună mai bine care sunt intervalele de timp pe care se poate conta” pentru livrări de energie electrică. El a afirmat că România a ajutat republica Moldova și cu furnizarea de păcură și lemn de foc. „De asemenea, am ajutat Republica Moldova prin furnizarea de păcură, de lemn de foc. Guvernul a aprobat 130.000 de metri cubi de lemn de foc la solicitarea Republicii Moldova. Continuăm cu apelurile la comunitatea internațională pentru a acorda granturi Republicii Moldova ca să poată să cumpere energie de pe piața liberă”, a mai susținut ministrul.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău