Miniștrii turismului din UE: Transformarea ecologică și digitală este calea de urmat pentru viitorul ecosistemului turistic
-
17 Noiembrie 2021 13:01
Miniștrii turismului din UE, au convenit marți, în cadrul unei reuniuni online informale, că transformarea ecologică și digitală este calea de urmat pentru viitorul ecosistemului turistic, informează un comunicat al președinției Sloveniei la Consiliul UE, scrie caleaeuropeana.ro.
Ministrul sloven al Dezvoltării Economice și Tehnologiei, Zdravko Počivalšek, care a prezidat reuniunea a amintit că Uniunea Europeană a reușit să ia primele măsuri de urgență în 2020 și 2021 pentru a ajuta industria turismului să treacă de primul șoc al pandemiei COVID-19, însă „este esențial ca măsurile pe termen scurt să fie urmate de măsuri pe termen mai lung”. „Ecosistemul turistic trebuie să fie transformat în așa fel încât să devină mai rezilient, mai durabil și mai pregătit pentru noile provocări ale pieței și pentru schimbarea tiparelor de comportament ale consumatorilor de turism”, a subliniat ministrul sloven.
În cadrul reuniunii, miniștrii au discutat acțiuni-cheie pentru a pregăti un set concret de măsuri pentru redresarea ecosistemului turistic. Aceste măsuri vor facilita „calea de tranziție pentru redresare”, cu accent pe promovarea tranziției ecologice și digitale a ecosistemului turistic.
Miniștrii au convenit asupra faptului că redresarea turismului trebuie să se afle în centrul tranziției ecologice și digitale și că trebuie să construim un ecosistem turistic durabil și rezilient. În acest context, au subliniat necesitatea de a consolida reziliența întreprinderilor și a industriei europene, inclusiv în perspectiva unor crize viitoare. De asemenea, au atras atenția asupra necesității de a restabili siguranța călătoriilor turistice și încrederea consumatorilor în acestea. Miniștrii au reamintit importanța unei piețe unice deschise și funcționale, care să asigure rute de transport deschise, și au subliniat importanța finanțării redresării sectorului turismului.
Miniștrii au subliniat, de asemenea, importanța educației și a formării, precum și a recalificării și perfecționării relevante în ecosistemul turistic. Acest lucru este important pentru a se asigura că oamenii au competențele adecvate pentru a face față provocărilor digitalizării și tranziției ecologice.
O parte importantă a redresării și a tranziției gemene este furnizarea de baze de date adecvate și de spații de date comune pentru schimbul de date. Inovarea pentru ecosistemul turistic trebuie să fie consolidată, iar procesele de afaceri trebuie să fie accelerate. Astfel, în discuțiile lor, miniștrii au solicitat să se țină seama de diferențele de dezvoltare dintre statele membre și regiunile UE, întrucât regiunile îndepărtate și insulare reprezintă un tip specific de regiune care necesită, de asemenea, soluții durabile și digitale. Miniștrii au solicitat, de asemenea, implicarea tuturor părților interesate în procesul de redresare la toate nivelurile. Aceștia au subliniat importanța schimbului de bune practici și necesitatea de a asigura suficient timp pentru pregătirea măsurilor de redresare.
Miniștrii au încheiat dezbaterea convenind că parcursul de tranziție oferă o bază bună pentru pregătirea Agendei europene pentru turism 2030-2050. În concluzie, ministrul care a prezidat reuniunea a declarat că această discuție va aduce o contribuție importantă la continuarea eforturilor de finalizare a parcursului de tranziție pentru redresarea ecosistemului turistic.
„Având în vedere viziunea Președinției privind un turism european al viitorului sigur, verde, inteligent, responsabil și incluziv, sunt mândru că Slovenia s-a angajat deja în favoarea unui turism verde și durabil înainte de criza COVID-19. Este esențial ca și UE să se angajeze în această dublă tranziție dacă dorim să menținem competitivitatea globală a Europei și să fim destinația turistică numărul unu în lume. Acesta trebuie să fie obiectivul nostru comun!”, a mai declarat Zdravko Počivalšeka, în încheierea reuniunii.