Miniștrii din UE discută despre epidemia de coronavirus
-
02 Martie 2020 14:24
Miniștrii din Uniunea Europeană urmează să discute săptămâna aceasta, în diferite formate, reacțiile la epidemia de coronavirus, semnalează luni Reuters, apreciind că reuniunile dovedesc îngrijorarea tot mai mare provocată de răspândirea bolii. Sunt implicate sănătatea publică, economia UE și managementul frontierelor spațiului Schengen.
Miniștrii de finanțe vor participa miercuri la o teleconferință pentru coordonarea reacțiilor la nivel național, a anunțat Mario Centeno, președintele Eurogrupului format din statele care au adoptat euro. El a precizat că din discuții va rezulta un bilanț al situației înaintea reuniunilor oficiale programate peste două săptămâni. Reuters observă că astfel de dialoguri extraordinare au organizate rareori după ce a fost depășită faza cea mai gravă a crizei datoriilor din 2012.
Vineri, miniștrii sănătății se vor întâlni la Bruxelles pentru a doua oară anul acesta, în vederea coordonării eforturilor împotriva coronavirusului. Reprezentanții celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au convenit deja pe 13 februarie măsuri comune privind monitorizarea epidemiei și abordarea cazurile semnalate în fiecare stat.
Ulterior, numărul de cazuri a crescut foarte mult în Italia, a treia țară ca mărime din UE, și au apărut mai multe cazuri și în alte state europene. Experții la nivel național au stabilit săptămâna trecută că se vor reuni săptămânal pentru evaluarea situației și pentru coordonarea unor eventuale restricții de circulație în interiorul zonei Schengen. Ei au decis că deocamdată nu vor fi reintroduse controale la frontierele interne, însă își vor reconsidera periodic această poziție.
Tot vineri ar putea avea loc și o reuniune extraordinară a miniștrilor europeni pentru migrație, pentru a discuta controlul frontierelor în contextul a două crize: cea provocată de coronavirus și cea legată de decizia Turciei de a nu mai opri migranții să treacă în Uniunea Europeană, respectiv în Grecia și Bulgaria.
Reuters observă că un nivel de activitate atât de ridicat în Uniunea Europeană s-a mai înregistrat doar în timpul crizei migrației din 2015-2016 și al crizei financiare din 2009-2012, când mai multe țări au fost salvate din dificultăți cu plata datoriilor.
Sursa:Agerpres