Miniștrii de externe ungar și ucrainean au abordat problema educației pentru minoritatea maghiară și pregătesc un summit Orban-Zelenski

  • 25 Iunie 2020 18:18
Miniștrii de externe ungar și ucrainean au abordat problema educației pentru minoritatea maghiară și pregătesc un summit Orban-Zelenski

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a reafirmat joi că țara sa va înceta blocarea reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina atunci când vor fi soluționate problemele legate de educația pentru minoritatea maghiară din Ucraina, relatează agenția EFE, preluat de AGERPRES.

''Am spus-o direct că atunci când vor fi soluționate chestiunile legate de dreptul la educație (în limba maternă) vom ridica acest veto și vom garanta desfășurarea reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial'', a declarat Szijjarto la Kiev, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba.

''Dar este foarte important să abordăm aceste chestiuni în mod civilizat și trebuie să ne asigurăm că dezbaterea nu împiedică o cooperare în alte domenii'', a adăugat ministrul ungar de externe.

 

''În interesul menținerii unui dialog continuu am convenit să organizăm întâlniri ale comisiilor mixte interguvernamentale pentru educație și minorități și sperăm să ne apropiem de rezolvarea acestor chestiuni care au condus la dispute între țările noastre'', a mai spus Szijjarto, potrivit agenției MTI.

 

Declarațiile sale vin la finalul primei reuniuni din ultimii șapte ani a comisiei mixte economice interguvernamentale ungaro-ucrainene, în cadrul căreia Szijjarto și Kuleba au semnat un protocol.

La această reuniune cei doi miniștri au convenit redeschiderea tuturor celor cinci puncte rutiere de trecere a frontierei dintre cele două țări. Szijjarto a mai menționat că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 62 de milioane de dolari pentru promovarea cooperării economice bilaterale între Ungaria și Ucraina, fiind menținută și linia de credit de 50 de milioane de dolari oferită Ucrainei de către guvernul de la Budapesta pentru reabilitarea infrastructurii rutiere în Transcarpatia.

La rândul său, ministrul Dmitri Kuleba a spus la conferința de presă că întâlnirea de joi a avut și rolul de a pregăti terenul pentru primul summit între premierul ungar Viktor Orban și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, preconizat să se desfășoare luna viitoare, iar protocolul semnat acum va fi baza unui memorandum pe care cei doi lideri îl vor semna la acel summit.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău