Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se vor reuni la Kiev în curând, anunță șeful diplomației UE

  • 19 Septembrie 2023 17:51
Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se vor reuni la Kiev în curând, anunță șeful diplomației UE

Miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene intenționează să aibă o reuniune specială în Ucraina, potrivit șefului diplomației europene Josep Borrell, transmite marți DPA, citată de Agerpres.

”Vă pot anunța că în curând vom organiza o reuniune a miniștrilor de externe la Kiev”, a declarat Borrell luni seara, la New York, în marja sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unor surse diplomatice europene, reuniunea, a cărei semnificație va fi în primul rând simbolică, ar putea fi organizată în prima săptămână din octombrie.

Totuși, Josep Borrell nu a dorit să confirme data întâlnirii.

Pentru șefa diplomației germane Annalena Baerbock, reuniunea ar însemna o doua vizită la Kiev în ultimele câteva săptămâni, ea deplasându-se în capitala ucraineană pe 11 septembrie.

 

Borrell a adăugat că unul dintre subiectele de pe agendă va fi propunerea sa privind angajamentele pe termen lung față de Ucraina pentru ajutor militar și finanțarea livrărilor de avioane de vânătoare și rachete moderne. El a spus că intenționează să mobilizeze 5 miliarde euro anual în perioada 2024-2027.

Ucraina se bazează pe sprijinul Occidentului pentru a face față invaziei lansate de Rusia împotriva sa în februarie 2022.

În plus, vor fi discutate perspectivele de aderare a Ucrainei la UE. Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidat în iunie anul trecut.

Pentru aderarea unei țări candidate la blocul comunitar este nevoie de o decizie cu unanimitate a tuturor statelor membre actuale.

Ucraina speră să obțină până la finalul acestui an unda verde pentru a începe negocierile oficiale de aderare la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău