Miniștrii de Externe din UE se reunesc la Bruxelles, înaintea împlinirii unui an de la invazia rusă din Ucraina

  • 20 Februarie 08:58
Miniștrii de Externe din UE se reunesc la Bruxelles, înaintea împlinirii unui an de la invazia rusă din Ucraina

Miniștrii de externe din UE se reunesc luni, 20 februarie, la Bruxelles, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina, una dintre temele de discuție fiind un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, relatează Agerpres.

Comisia Europeană a propus a zecea serie de măsuri punitive împotriva Rusiei, care se concentrează pe controale asupra exporturilor și pe combaterea evitării sancțiunilor și care urmează să fie adoptate până la 24 februarie, fără ca luni să fie așteptată o decizie finală.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, ia parte la reuniune, în contextul în care omologii săi din UE analizează noi mijloace de a sprijini Ucraina, cum ar fi furnizări de muniție și de arme.

Estonia vrea extinderea unei scheme care compensează țările ce livrează arme Kievului pentru a include o achiziție comună de muniție pentru Ucraina, precum și completarea stocurilor blocului comunitar.

La reuniune participă de asemenea și ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în contextul îngrijorărilor pentru regiune după recenta schimbare de guvern de la Chișinău și acuzațiile de amestec al Rusiei.

În plus, luni ar urma să fie convenite noi sancțiuni împotriva unor organizații și persoane din Iran, în contextul în care Teheranul continuă să reprime protestele antiguvernamentale.

Pe agenda discuțiilor se află și ajutorul pentru Afganistan după ce talibanii le-au interzis femeilor să lucreze pentru organizațiile neguvernamentale, precum și prioritățile UE pentru conferința privind clima COP 26 a ONU, care este în pregătire. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
22
Mon
18
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău