Miniștrii de externe din UE nu au adoptat sancțiuni împotriva Belarus

  • 21 Septembrie 2020 19:46
Miniștrii de externe din UE nu au adoptat sancțiuni împotriva Belarus

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană nu au reușit luni să depășească blocajul diplomatic și să adopte sancțiuni împotriva Belarus, în ciuda apelului liderei opoziției de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia, transmite Reuters.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko nu a cedat nici după șase săptămâni de proteste care au urmat realegerii sale controversate, în 9 august.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a observat ''o voință clară de a adopta sancțiuni'', însă nu s-a întrunit unanimitatea necesară. ''Dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancțiuni), este în joc credibilitatea noastră'', a declarat el într-o conferință de presă.

Ciprul a insistat că va fi de acord cu sancțiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare și împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

Anterior, Ministrul român de externe Bogdan Aurescu s-a pronunțat, alături de majoritate, pentru sancționarea Belarus cât mai curând posibil și și-a anunțat omologii că Bucureștiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk și opoziție.

UE anunțase la sfârșitul lui august că va bloca active și va interzice deplasările unor oficiali belaruși, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău