Miniștrii de externe din UE discută situația din Orientul Mijlociu și Ucraina

  • 23 Octombrie 2023 09:16
Miniștrii de externe din UE discută situația din Orientul Mijlociu și Ucraina

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu și continuarea ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia, transmite dpa, citat de Agerpres.

Principala problemă este modul în care UE poate contribui la evitarea escaladării regionale a conflictului dintre Israel și gruparea islamistă Hamas, apreciază agenția.

În privința Ucrainei, trebuie stabilită în următoarele luni participarea Uniunii la angajamentele occidentale de securitate. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a sugerat implicarea financiară pe termen lung pentru asistența militară și alocarea de fonduri europene pentru avioane de luptă și rachete moderne. El intenționează să mobilizeze în acest scop 5 miliarde de euro anual, din 2024 până la sfârșitul lui 2027.

La reuniunea de luni nu se așteaptă decizii cu implicații majore. Până acum, mai multe state membre ale UE au fost reticente față de angajamentele pe termen lung legate de Ucraina.

Între cele 27 de țări există și diferențe de evaluare a reacției israeliene la atacul Hamas din 7 octombrie. Liderii spanioli, de exemplu, acuză deschis Israelul de încălcarea legislației internaționale prin ordinul de evacuare a locuitorilor din orașul Gaza; ei susțin cererile de încetare a focului. Conducătorii germani și din alte țări se opun acestui punct de vedere și subliniază dreptul Israelului la autoapărare.

Miniștrii europeni au în vedere și conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Ei vor discuta de asemenea, după reuniune, cu oficiali din Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău