Miniștrii de externe din coaliția anti-ISIS evaluează progresele

  • 22 Ianuarie 2015 15:36
Miniștrii de externe din coaliția anti-ISIS evaluează progresele

Discuțiile se vor axa pe problemele care au devenit urgente, în special cea a afluxului miilor de luptători din Europa, nordul Africii și vestul Asiei în sprijinul jihadiștilor.

Miniștrii de externe din 20 de țări participante la coaliția împotriva grupării Statului Islamic se întâlnesc, astăzi, la Londra, pentru a evalua progresele înregistrate în combaterea jihadiștilor care controlează teritorii întinse în Irak și Siria, informează Radio România Actualități.

Când loviturile aeriene coordonate de Statele Unite au fost lansate împotriva luptătorilor așa-numitului Stat Islamic, anul trecut în august, puțini analiști credeau că acestea vor fi îndeajuns pentru a-i învinge, și nici nu au fost.

În ciuda a mii de raiduri aeriene,se poate spune cel mult că avansul jihadiștilor a fost încetinit, iar în unele locuri oprit.

De aceea, la această reuniunea, discuțiile se vor focaliza pe problemele care au devenit urgente în ultimele săptămâni, în special cea a afluxului miilor de luptători din Europa, nordul Africii și vestul Asiei în sprijinul jihadiștilor.

Și chiar mai îngrijorător pentru mai multe guverne, pericolul reprezentat de luptătorii care se întorc în țările de origine și lansează acolo atacuri teroriste.

Chiar dacă atacurile recente din Franța au fost revendicate de un grup afiliat Al-Qaida, în Marea Britanie și în alte țări europene au fost arestați sute de luptători ai organizației Statului Islamic, întorși din Siria și Irak, iar premierul David Cameron a evidențiat această problemă pentru o televiziune din SUA.

"Această amenințare a terorii extremismului islamist venit din Irak și Siria este în continuă transformare.

"La ea se adaugă așa-numiții 'lupi singuratici', teroriști radicalizați de ceea ce văd pe internet fără legătură cu vreun complot pus la cale în Irak sau Siria, dar care se sprijină pe aceeași problemă fundamentală a unei culturi otrăvitoare a morții, care pervertește una din marile religii ale lumii", a afirmat David Cameron.  

Discuțiile de la Londra vor viza și limitarea surselor de finanțare a grupării Statului Islamic, creșterea  ajutorului umanitar pentru cei alungați de această grupare și o mai bună coordonare a operațiunilor militare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău