Miniștrii de externe ai României și Canadei anunță că 6 avioane de luptă canadiene și 200 de militari vor relua misiunile de poliție aeriană în România în luna iulie

  • 07 Martie 2022 17:09
Miniștrii de externe ai României și Canadei anunță că 6 avioane de luptă canadiene și 200 de militari vor relua misiunile de poliție aeriană în România în luna iulie

Canada va relua activitatea de poliție aeriană în România în iulie, au afirmat, luni, la București, miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Melanie Joly, completând că este vorba de șase aeronave CF-18.

Miniștrii de externe român și canadian, Bogdan Aurescu și Melanie Joly, au susținut o conferință comună de presă în cadrul unei vizite pe care șefa diplomației canadiene a efectuat-o la București, consolidând contactele bilaterale dintre Aurescu și Joly fiind consolidate după o convorbire telefonică recentă și o întâlnire în marja Conferinței de Securitate de la München, context în care a fost anunțat inițial faptul că Ottawa va contribui în 2022 la misiunile de poliție aeriană la Marea Neagră. De altfel, cei doi miniștri de externe au semnat o Declarație Comună privind rezultatele vizitei și acțiunea comună în perioada următoare, scrie CaleaEuropeana.ro.

“Am discutat despre importanța consolidării în continuare a posturii de descurajare și apărare a NATO și despre necesitatea consolidării Flancului Estic, în special la Marea Neagră, inclusiv prin desfășurarea de trupe aliate și prin crearea unui Grup de Luptă NATO în România. România mulțumește Canadei pentru toate contribuțiile făcute până acum pentru securitatea României și a regiunii extinse a Mării Negre”, se arată în declarația menționată.

 

“Până în decembrie a fost desfășurat un detașament aerian canadian care a asigurat misiuni de poliție aeriană. (…) Mă bucur să salut că, începând cu luna iulie a acestui an, Canada va relua această activitate de asigurare a misiunii de poliție aeriană în teritoriul aerian al României cu un număr de avioane F -18 și mă bucur să constat acest gest de solidaritate puternic din partea Canadei”, a afirmat Aurescu, potrivit Agerpres.

Ministrul canadian a arătat că, la acel moment, numărul de militari canadieni poate ajunge până la 200.

Aducem șase CF-18 în România, pentru patrulă aeriană, începând din iulie. Aceste F-18 vor fi acolo, cu personal militar care poate ajunge la 200 de persoane, anul acesta, în România“, a arătat Melanie Joly.

Viitoarea misiune de poliție aeriană canadiană va reprezenta cel de-al șaselea astfel de detașament al Forțelor Aeriene Regale Canadiene în România.

Va fi totodată pentru șaptea oară din 2014 încoace când forțele aeriene canadiene sunt desfășurate în România pentru a sprijini misiunile de poliție aeriană ale Alianței Nord-Atlantice. Noua prezență canadiană reprezintă cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Precedenta misiune a forțelor canadiene s-a încheiat la finalul anului 2021, acestea fiind înlocuite de aeronavele forțelor aeriene italiene.

22 de avioane de luptă aliate – șase germane, opt italiene și opt americane – asigură în prezent, pe fondul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, misiuni de poliție aeriană întărită a NATO în România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău