Miniștrii apărării ai României și Franței au inaugurat, la Cincu, sediul grupului de luptă al NATO din România

  • 03 Noiembrie 2022 16:28
Miniștrii apărării ai României și Franței au inaugurat, la Cincu, sediul grupului de luptă al NATO din România

Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, alături de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, au inaugurat joi, la Cincu, sediul Collective Defence Battle Group (CDBG), a anunțat MApN într-o postare pe Facebook.

În cursul dimineții, oficialii român și francez au vizitat facilitățile Centrului Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, acesta fiind unul dintre punctele aflate în programul vizitei pe care ministrul forțelor armate franceze o efectuează în România.

Momentul inaugurării sediului CDBG a fost marcat prin dezvelirea unei plăci onorifice.

Franța conduce grupul de luptă al NATO în România constituit începând cu luna mai. Formarea grupurilor de luptă din Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și al Țărilor de Jos.

Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău