Miniștrii agriculturii din UE pledează pentru consolidarea securității alimentare și promovarea tehnicilor moderne în agricultură
-
18 Septembrie 2022 14:05
Securitatea alimentară și rolul agriculturii și al produselor alimentare europene în cadrul producției alimentare durabile la nivel mondial au fost principalele subiecte ale reuniunii informale a miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc vineri la Praga, se arată în comunicatul oficial.
Miniștrii au convenit asupra faptului că UE trebuie să acționeze acum în mod coordonat pentru a maximiza creșterea durabilă a producției agricole și pentru a accelera utilizarea tehnicilor moderne în agricultură. Reuniunea a fost prezidată de ministrul ceh al agriculturii, Zdeněk Nekula, și la ea au participat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, reprezentanți ai ONG-urilor, ai Parlamentului European, cadre universitare și miniștrii agricole din Ucraina, Georgia și Moldova.
Invazia Rusiei în Ucraina, efectele persistente ale pandemiei și avansarea schimbărilor climatice au un impact major asupra securității alimentare globale și asupra prețurilor mondiale ale alimentelor. Miniștrii agriculturii au discutat, în principal, despre modul în care se poate asigura o producție alimentară suficientă și distribuirea țărilor cele mai vulnerabile, asigurând în același timp sustenabilitatea. Una dintre principalele soluții este utilizarea inovării, a cercetării și a tehnologiilor moderne, inclusiv a agriculturii de precizie, pentru a reduce în continuare consumul de pesticide și de îngrășăminte, menținând în timp productivitatea necesară, transmite Caleaeuropeana.
„Deși există suficientă hrană în Uniunea Europeană, pandemie și invazia rusă în Ucraina au adâncit criza alimentară din lume. Avem o provocare majoră în Uniune pentru a crește în mod durabil producția agricolă, a reduce risipa de alimente și a ne asigura că oamenii din lume au acces la alimente de calitate. Ar putea fi momentul să regândim unele abordări tradiționale ale producției de alimente în favoarea unor noi tehnici moderne”, a declarat ministrul agriculturii, Zdeněk Nekula.
Situația din Ucraina, exporturile de mărfuri
În contextul securității alimentare și al distribuției de alimente, Mykola Solskyi, ministrul ucrainean al agriculturii, a rezumat provocările actuale cu care se confruntă Ucraina în acest domeniu El a subliniat, de asemenea, importanța benzilor de solidaritate facilitate de UE și a solicitat extinderea lor în continuare. Din cauza ocupării mai multor porturi ucrainene de către trupele rusești, cerealele din Ucraina trebuie să vină și pe alte rute.
„Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, aproape 40% din totalul importurilor de grău din Africa provin din Rusia și Ucraina. Programul alimentar mondial, care hrănește aproximativ 125 de milioane de persoane, cumpără 50% din grânele sale din Ucraina. Coridoarele de solidaritate au sens și vom aborda posibilități de extindere și consolidare a acestora ca subiect separat în cadrul Consiliului de la Bruxelles din 26 septembrie”, a declarat ministrul Nekula.
Pentru a asigura securitatea alimentară în contextul războiului din Ucraina, UE a elaborat în timp record un plan de acțiune, coridoarele de solidaritate, pentru a facilita exportul de mărfuri ucrainene pe cale terestră și pe căi navigabile interioare. În plus, eliminarea taxelor vamale la importurile de produse ucrainene în UE ajutatoare în această situație, astfel încât mărfurile să poată călători mai ușor spre țări din Africa, de exemplu. Pe lângă ajutorul de urgență acordat sectoarelor cele mai vulnerabile, utilizarea cât mai multor terenuri agricole pentru producția de alimente și scutirea de rotație culturilor pentru anul viitor ar trebui să ajute, de asemenea, agricultorii europeni. UE oferă, de asemenea, sprijin financiar țărilor cele mai expuse riscul în acest moment.