Miniștrii Afacerilor Interne din UE se reunesc pe 10 iunie pentru a adopta o nouă reformă a Codului Frontierelor Schengen
-
05 Iunie 2022 19:29
Miniștrii Afacerilor Interne ai statelor membre se reunesc pe 10 iunie în cadrul Consiliului JAI pentru a discuta, din nou, despre spațiul Schenge, fiind invitați să adopte o abordare generală cu privire la reforma Codului Frontierelor Schengen, se arată în comunicatul oficial, citat de CaleaEuropeana.ro.
Această propunere se bazează pe lecțiile învățate din provocările recente, inclusiv pandemia COVID-19 și instrumentalizarea migranților. Aceasta urmărește să ofere statelor membre instrumentele necesare pentru a răspunde noilor provocări în gestionarea frontierelor externe Schengen, precum și a frontierelor interne din cadrul spațiului Schengen, notează sursa citată.
Miniștrii vor discuta, de asemenea, situația spațiului Schengen, pe baza unui raport care urmează să fie prezentat de Comisia Europeană.
Miniștrii se vor concentra asupra Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex). Aceștia vor discuta despre guvernanța agenției și despre așteptările lor cu privire la punerea în aplicare a mandatului acesteia.
Miniștrii vor face un bilanț al punerii în aplicare a planului în 10 puncte pentru o coordonare europeană mai puternică în ceea ce privește primirea persoanelor care fug de război din Ucraina. Aceștia se vor axa în special pe crearea platformei UE pentru înregistrare și pe cooperarea cu Moldova. De asemenea, aceștia vor discuta despre posibilele provocări legate de traficul de persoane și de traficul de arme de foc.
Miniștrii vor fi invitați să convină asupra unor abordări generale cu privire la două propuneri legislative pentru îmbunătățirea cooperării în materie de aplicare a legii. Proiectul de directivă privind schimbul de informații va asigura accesul echivalent al autorităților de aplicare a legii la informațiile disponibile în alte state membre și va evita proliferarea canalelor de comunicare utilizate pentru schimbul de informații, consolidând în același timp rolul Europol. Proiectul de regulament Prum II va moderniza infrastructura tehnică care susține schimburile Prum și va extinde aceste schimburi la alte categorii de date, cum ar fi imaginile faciale.