Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov: Pe problema „Nistru” rămâne să revenim la discuții cu partea ucraineană
-
26 Decembrie 2023 17:43
Împădurirea, curățarea râurilor, reciclarea deșeurilor solide, crearea infrastructurii naționale de canalizare și a stațiilor de epurare, în special în zonele rurale, armonizarea legislației de mediu la cea europeană, sunt câteva din prioritățile Ministerului Mediului în continuare, a spus într-un interviu pentru Radio Chișinău, ministra Iordanca-Rodica Iordanov, transmite Radio Chișinău.
În anul care vine, Ministerul Mediului va pune accent pe curățarea râurilor și împădurirea terenurilor. Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a spus într-un interviu pentru Radio Chișinău, că ambele activități sunt foarte costisitoare.
De asemenea, legislația națională urmează să fie armonizată la cea europeană de mediu, în contextul negocierilor de aderare la UE.
„Cu colegii din România am avut discuții bilaterale pe partea ce ține de activitățile comune pe Prut și pe împădurire. Am avut discuții bilaterale cu mai mulți parteneri de dezvoltare în proces de integrare europeană cu directorul general pe Climă, pe Mare și directoratul general pe Mediu. Am stabilit care sunt acțiunile pe care trebuie să le realizăm în raportul pe care l-am primit în contextul integrării. Am primit câteva recomandări pe partea de piscicultură și apacultură pe care noi o preluăm ca activitate de bază, inclusiv pe Acordul Comun Maritim, unde noi am luat președinția pentru anul 2024. Am convenit pe regulile de efectuare a screeningului pe toată legislația Uniunii Europene în raport cu Rep. Moldova ca să stabilim care sunt prioritățile importante în procesul de armonizare rapidă”, a spus Iordanca-Rodica Iordanov.
Rep. Moldova s-a aliniat la grupul de țări care condamnă acțiunile de distrugere a mediului pe timp de război, a mai spus ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov:
„Am avut discuții bilaterale cu partea ucraineană. Pe problema „Nistru” rămâne să revenim la discuții. În acest an ne-am aliniat la declarațiile care țin de calcularea prejudiciilor și pierderilor în contextul schimbărilor climatice și, respectiv am discutat despre „recuperările verzi”, tangențial am atins și partea de război și cum ne afectează pe noi în implementarea politicilor de mediu”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.
În 2024, Rep. Moldova va prelua președinția în cadrul Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră, din care fac parte cele șase state riverane (Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Ucraina, Turcia) și Republica Moldova, cu sprijinul Comisiei Europene, reprezintă o inițiativă amplă menită să promoveze prioritățile regiunii în diverse domenii.