Ministra Justiției vine cu îndemn către judecătorii care au demisionat: Să nu uităm că justiția, până la urmă, este un serviciu public
-
16 Martie 2023 12:39
Pe fundalul blocajului din justiție, în urma demisiilor în lanț ale mai multor magistrați, ministra Justiției a venit astăzi cu un îndemn către judecători, amintindu-le că lucrează în serviciul public, iar conflictele interne nu trebuie rezolvate din contul interesului public. Veronica Mihailov-Moraru a făcut acest apel în contextul în care mâine urmează să aibă loc Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urmează a fi aleși membrii permanenți ai CSM. În cadrul unei conferințe de presă, ministra a prezentat un raport la o lună de când deține această funcție, transmite Radio Chișinău.
Este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea să participe activ la Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urmează a fi aleși membrii permanenți ai CSM, a declarat ministra Justiției. Veronica Mihailov-Moraru a precizat că e nevoie de un Consiliu Superior al Magistraturii funcțional, care să preia rezolvarea problemelor din sectorul judecătoresc.
„Să nu uităm că justiția, până la urmă, este un serviciu public, iar conflictele interne, inclusiv din sistemul judecătoresc, nu trebuie rezolvate din contul interesului public. De aceea, fac apel la toți judecătorii să-și asume această responsabilitate de a participa la această Adunare”, a declarat ministra.
În cazul în care nu va exista cvorum pentru ca Adunarea Generală a Judecătorilor să aibă loc, ministra spune că se va convoca o nouă ședință, așa cum prevedea legea. Totuși, autoritățile își propun să modifice legislația pentru situații de acest fel, inclusiv prin reducerea cvorumului Adunării, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.
În context, la un an de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, ministra Justiției a fost întrebată despre restanțele din acest sector, în contextul în care reforma justiției face parte din cele nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană.
„Sunt unele restanțe, dar nu foarte mari restanțe. Restanța cea mai importantă este legată de faptul că procesul de vetting și prevetting durează mai mult decât ne-am așteptat”, a spus Veronica Mihailov-Moraru
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor despre cererea de extrădare a lui Ilan Șor, dacă a fost cerută extrădarea lui Veaceslav Platon, precum și dacă există detalii noi în cazul Plahotniuc, Veronica Mihailov-Moraru a evitat să ofere prea multe informații, referindu-se doar la cazul Șor, precizând că se află la o etapă de examinare avansată.
Ministra Justiției s-a referit și la proiectul de lege, avizat recent de Guvern, privind modificarea sintagmei din limba moldovenească în limba română în toate actele legislative, fiind întrebată dacă schimbarea se va face și în Constituție:
„Autorii proiectului de lege propun ca în Constituție să fie doar sintagma de „limba română””, a punctat ministra.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la care ministra a prezentat un raport la o lună de când deține această funcție. Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, acțiunile Ministerului Justiției au fost axate pe continuarea eforturilor pe segmentul reformei justiției și pe combaterea corupției.