Ministra de externe a României, Luminița Odobescu: România ajută Republica Moldova nu doar în plan european, ci și în mod bilateral

  • 04 Iulie 2023 14:14
Ministra de externe a României, Luminița Odobescu: România ajută Republica Moldova nu doar în plan european, ci și în mod bilateral

„Prima mea vizită în calitate de ministru de externe a fost la Chișinău și vreau să subliniez și cu această ocazie că România sprijină și va continua să sprijine vocal și susținut Republica Moldova, atât în plan bilateral, cât și în plan european”, a declarat ministra de externe a României, Luminița Odobescu, într-un interviu acordat Radio România Actualități.

Oficiala de la București a menționat că aspirațiile sale europene ale Republicii Moldova sunt îndreptățite și că autoritățile de la Chișinău au făcut eforturi considerabile pe parcursul european să îndeplinească recomandările Comisiei Europene.

„Pentru Republica Moldova, ca și pentru România, este foarte, foarte important ca până la sfârșitul anului să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană și recent, Comisia Europeană a făcut o primă evaluare a stadului îndeplinirii de către Republica Moldova a recomandărilor. Ne bucurăm că sunt progrese substanțiale, deci sunt pe drumul cel bun, iar România va continua să susțină vocal, prin demersuri politico-diplomatice la toate nivelele, Republica Moldova în acest parcurs european”, a spus Lumința Odobescu în interviu.

Ministra de externe a României a subliniat faptul că România sprijină Republica Moldova nu doar în plan european, ci și în mod bilateral.

„Guvernul României a adoptat un nou pachet financiar de sprijin cu proiecte concrete pentru transportul școlar, pentru infrastructura la nivelul autorităților locale: apă, canalizare ș.a.m.d. Sunt proiecte concrete, sprijinite de Guvernul României, care vin în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova. Deci, România este prezentă cu fapte concrete”, a menționat ministra.

Luminița Odobescu a scos în evidență sprijinul concret oferit de România atunci când în Republica Moldova se prefigura o criză energetică.

„România a furnizat aproape peste 80% din necesarul de energie electrică. Am îmbunătățit infrastructura în punctele de trecere a frontierei. Avem o platformă de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României. Vorbesc aici împreună cu Franța și Germania, întâmplarea face că suntem trei doamne ministre de externe și ne-am propus să continuăm și următoarea reuniune a platformei de sprijin pentru Republica Moldova va avea loc în toamnă la Chișinău”, a spus Luminița Odobescu, care a mai precizat că toate măsurile sunt în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova pentru a-i susține în toate eforturile pe care le fac până la urmă, nu numai pentru parcursul lor în procesul de integrare europeană, dar pentru bunăstarea lor personală. 

„Cetățenii Republicii Moldova știu că România este și va fi alături de ei și că pot conta pe noi”, a conchis Luminița Odobescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău