Ministerul ucrainean al Apărării: Invazia Rusiei se află „în cea mai activă fază”. Soarta Ucrainei „s-ar putea decide pe frontul estic chiar acum”

  • 24 Mai 2022 19:30
Ministerul ucrainean al Apărării: Invazia Rusiei se află „în cea mai activă fază”. Soarta Ucrainei „s-ar putea decide pe frontul estic chiar acum”

Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, relatează Reuters.

La trei luni de la invadarea Ucrainei, forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în orașe aflate pe râul Doneț din estul Ucrainei, Sievierodonețk și Lisichansk. Motuzyanyk a spus că forțele ruse nu au renunțat la încercările de a traversa râul, transmite HotNews.ro.

Oleksandr Motuzyanyk a spus că bătăliile purtate în estul Ucrainei ar putea determina soarta țării.

„Situația de pe frontul (estic) este extrem de dificilă, pentru că soarta acestei țări poate se decide (acolo) chiar acum”, a spus el.

Guvernatorul regional spune că numărul bombardamentelor a crescut în fiecare zi, pe măsură ce forțele ruse încearcă să captureze orașele Sievierodonețk și Lisichansk.

Capturarea lor ar însemna că Rusia este pe drumul spre obiectivul său de a lua întreaga regiune Luhansk.

Partea cea mai estică a Donbasului, orașul Sievierodonetsk de pe malul de est al râului Siverskiy Doneț și geamănul său Lisichansk de pe malul de vest, au devenit câmpul de luptă esențial acolo, forțele ruse înaintând din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhi Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk, unde cele două orașe se află printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina.

„Intensitatea focului de pe Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur și simplu distrug orașul”, a spus el la televizor, adăugând că acolo locuiesc aproximativ 15.000 de oameni.

  • HARTA avansului rusesc din timpul zilei de marți, conform Australian Strategic Policy Institute. Rușii au avansat din direcția Popasna și Svitlodarsk (Sud), precum și dinspre Izium și spre Lîman (Nord):

Asta, după ce forțele ucrainene ar fi reușit să blocheze o tentativă a rușilor de a traversa râul pe un pod de pontoane și au reușit dintr-un „singur foc” să distrugă zeci de vehicule blindate și tancuri și să blocheze avansul rușilor în apropiere de Lisichansk.

Operațiunea a avut loc între 7 și 10 mai, lângă localitatea Bilohorivka de lângă răul Doneț, în apropiere de Lisichansk și Sievierodonețk, localități controlate de ucraineni și pe care acum rușii încearcă să le încercuiască și să le cucerească.

Numărătoarea efectuată de comunitățile OSINT pe baza imaginilor circulate pe internet a identificat cel puțin 73 de vehicule, blindate sau tancuri care au fost distruse sau avariate pe râul Doneț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău