Ministerul Sănătății spune care este procentul actual de imunizare contra rujeolei în R.Moldova

  • 18 Septembrie 2018 19:24
Ministerul Sănătății spune care este procentul actual de imunizare contra rujeolei în R.Moldova

De la începutul anului, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 282 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, majoritatea – la copii nevaccinați, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prezentate astăzi în cadrul audierilor în comisia parlamentară de profil.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în perioada august – septembrie, fiind înregistrate 245 de persoane bolnave, în special copii din comunități religioase, care evită vaccinarea. Îmbolnăvirile s-au răspândit pe fundalul unor epidemii în țările vecine, România și Ucraina, dar și a unei rate de imunizare în continuă scădere, a relatat Aliona Serbulenco, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Dacă în 2005 acoperirea vaccinală la rujeolă și nu numai era de circa 97 de procente, atunci, din cauza campaniilor anti-vaccinare, a intervențiilor pe care le au un șir de confesiuni religioase și rețelelor de socializare, astăzi în Republica Moldova acoperirea vaccinală constituie doar ceva mai mult de 87 de procente”. 

Peste 5660 de copii nu frecventează în prezent instituțiile de învățământ, din cauza rujeolei, arată datele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În cazul a mai mult de jumătate dintre aceștia, părinții refuză imunizarea, iar aproximativ 2600 au fost recent imunizați și vor reveni ulterior la școală. Totodată, aproape 500 de copii au contraindicații la imunizare și au fost încadrați în procesul educațional, fără a fi vaccinați.

Pentru a preveni răspândirea rujeolei, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de imunizare de 95-98 la sută.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău